Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΟΜΟΝΟΙΑ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ...ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ...

Αυτή τη φορά οικονομικά, αφού η μελέτη ήταν δωρεά Κατερινιώτη αρχιτέκτονα και το κόστος της ανάπλασής δεν θα υπερβεί τις 255.000 ευρώ
Ήταν επίπεδη, μετά της άνοιξαν μια λακκούβα στη μέση, κατόπιν μπαζώθηκε και υπερυψώθηκε, μετά έγινε και πάλι επίπεδη και τώρα αναμένεται να αποκτήσει πράσινα λοφάκια. Ο λόγος για την κεντρική πλατεία Κατερίνης, που, κάθε που αλλάζει διοίκηση ο δήμος, αλλάζει κι η μορφή της.

Η σημερινή μορφή της πλατείας Ελευθερίας είναι ένα δείγμα μόνον των σχεδίων που είχε γι’ αυτήν η προηγούμενη διοίκησης, η οποία δεν πρόλαβε να τα απο-τελειώσει.

Τα οποία σχέδια είχαν παρουσιαστεί πανηγυρικά (το κόστος της υλοποίησής τους άλλωστε δεν ήταν καθόλου ευκαταφρανότητο-1.210.822 ευρώ!), από τον προηγούμενο δήμαρχο. Ο οποίος πίστευε (και δήλωνε) πως «η νέα διαμορφωμένη πλατεία θα αποτελέσει το «σήμα κατατεθέν της πόλης» και θα γίνει «πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για τους πολίτες της Κατερίνης».

Τελικά δεν αποτέλεσε παρά σημείο τριβής και προβλημάτων: οι παρακείμενοι έμποροι, διαμαρτύρονταν γιατί τον χειμώνα κρύωναν από τα σιντριβάνια (!), τα γυάλινα πλακάκια του δαπέδου άρχισαν να σπάνε κάτω από το βάρος πεζών και τροχήλατων και ο υπερυψωμένος υποσταθμός της ΔΕΗ (είπε η νέα διοίκηση) ήταν κίνδυνος-θάνατος για περαστικούς και θαμώνες της πλατείας.

Λίμνες και παρτέρια με τοιχία

Έτσι, η νέα διοίκηση αποφάσισε (σύμφωνα με τη τεχνική έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο) να απομακρύνει τα σιντριβάνια, να τα μπαζώσει και να τα επιστρώσει με πλάκες από γρανίτη.

Ταυτόχρονα, θα κατασκευάσει (σε άλλα σημεία) χαμηλές λίμνες με περιμετρικό τοιχίο και χώρους πρασίνου (παρτέρια), επίσης με περιμετρικό τοιχίο, ενώ σε ένα τμήμα περιμετρικά των τοιχίων των παρτεριών θα δημιουργήσει ζώνες από κεραμικό πλακάκι που θα ακολουθούν τις καμπύλες των χώρων πρασίνου.

Επίσης, θα μεταφέρει εκεί το άγαλμα της Ελευθερίας, τη βάση του οποίου θα επενδύσει με πλάκες από γρανίτη και θα τοποθετήσει περιμετρικά της πλατείας φωτιστικές κολώνες δαπέδου, οι οποίες θα δημιουργούν και το περίγραμμά της.

Τέλος, θα βυθίσει (θα τον υπογειοποιήσει δηλαδή) τον υποσταθμό της ΔΕΗ, για λόγους ασφάλειας.

«Στόχος», είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θ. Λιακόπουλος, είναι να αναβαθμιστεί η πλατεία και να μπει πράσινο. Υπάρχει σήμερα πολύ τσιμέντο εκεί».

Κι όταν έρθουν οι άλλοι … θα την ξαναλλάξουν

Η όλη παρέμβαση θα γίνει με το μικρότερο δυνατό κόστος, μόλις 255.000 ευρώ, ενώ χωρίς κανένα απολύτως κόστος αποκτήθηκε η μελέτη, η οποία ήταν δωρεά Κατερινιώτη αρχιτέκτονα.

Αντιρρήσεις για το τελευταίο εξέφρασε, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στέργιος Μπουσνάκης. «Δεν θα έπρεπε για τη διαμόρφωση αυτού του κεντρικότερου σημείου της πόλης, να γίνει ένας διαγωνισμός;», ρώτησε, αλλά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν φάνηκε να έχει και την καλύτερη άποψη για τους αρχιτέκτονες.

Έτσι, ο κ. Μπουσνάκης δήλωσε: «Εμείς, ερχόμενοι στη διοίκηση, θα την ξαναλλάξουμε»!

Πιο πρακτική η σύμβουλος της πλειοψηφίας Άννα Αθανασάκη ζήτησε να αρχίσουν τουλάχιστον οι νέες εργασίες αναβάθμισης της πλατείας αφού τελειώσει το καλοκαίρι και να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί, όπως είπε, «ούτε τα μαγαζάτορες, ούτε οι υπόλοιποι δημότες θα αντέξουν άλλο παρεμβάσεις που θα τραβήξουν σε μάκρος».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ...ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ..ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΑΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΩΝΙΑ..!