Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

Οι κεφτέδες, σε όλες τους τις μορφές, cevapcici από τη Σερβία, cig kofte από την Τουρκία, κεμπάπ από τη Βουλγαρία, κεφτέδες από την Ελλάδα, είναι πηγή δημιουργικής έμπνευσης για τους καλοφαγάδες των Βαλκανίων, καθώς, η παρασκευή τους, σε όλες τις παραπάνω χώρες, επιφυλάσσει ευχάριστες - για τους ουρανίσκους - εκπλήξεις, λόγω των συστατικών τους.

Μάλιστα, στην Τουρκία παρασκευάζονται περίπου 290 είδη κεφτέδων

Οι πιο δημιουργικοί στην παρασκευή κεφτέδων φαίνεται να είναι οι 'Ελληνες και οι Τούρκοι, αλλά οι Σέρβοι είναι αυτοί που έχουν δώσει στον κεφτέ περίοπτη θέση στην εθνική κουζίνα, αφού καταλαμβάνει περίπου το 70% ενός μέσου μενού.

Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία βρίσκονται λίγο πιο... πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν κάτι να «πουν» σχετικά με τα κεφτεδάκια, επισημαίνεται σε σχετική έρευνα γευσιγνωστών, που ένωσαν τις δυνάμεις και τις ... ορέξεις τους και δημοσίευσαν το αποτέλεσμα της ιδιότυπης αυτής αναζήτησής τους στη διαδικτυακή πύλη balkantravellers.com.

Ελλάδα - Κεφτέδες, σουτζουκάκια και γιουβαρλάκια

Η κλασική συνταγή για τους κεφτέδες περιλαμβάνει χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδι, ψίχα ψωμιού, αυγά, μαϊντανό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μείγμα συνοδεύεται από κύμινο, λευκό κρασί ή μοσχοκάρυδο.
Άλλες «μορφές» των κεφτέδων είναι τα σουτζουκάκια και τα γιουβαρλάκια. Τα πρώτα ετοιμάζονται με πολύ κύμινο, κρεμμύδι και ρίγανη, ορισμένες φορές μόνο με μοσχαρίσιο κρέας και ψητά. Τα γιουβαρλάκια είναι η ελληνική εκδοχή των κεφτέδων με… ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα είναι συγκεκριμένη - προετοιμάζεται με ελαιόλαδο και περιέχει δυόσμο.