Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ

Ο μυθικός Όλυμπος δεν κατάφερε, τελικά, να εξασφαλίσει μια θέση στα επτά θαύματα της παγκόσμιας φύσης.
Το βουνό των θεών δεν πέρασε στη φάση των «28», παρά τις προσπάθειες της Νομαρχίας Πιερίας για υποστήριξη της υποψηφιότητας, καθώς η τελική επιλογή έγινε από κριτική επιτροπή και όχι από τις ψήφους των πολιτών στο Διαδίκτυο.

Ο Όλυμπος είχε "τερματίσει" στη δεύτερη θέση, στην κατηγορία "βουνά και ηφαίστεια", μεταξύ των 77 μνημείων της φύσης, στο διαγωνισμό που οργανώνει το διεθνές ίδρυμα New 7 Wonders.
Όμως δεν μπόρεσε να προκριθεί στους «24», εκεί όπου πέρασαν μνημεία της φύσης όπως ο Αμαζόνιος, ο Βεζούβιος, τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Γκραν Κάνιον, το Κιλιμάντζαρο και οι Μαλδίβες.

«Στόχος μας ήταν να προβάλλουμε τον Ολυμπο και κατ' επέκταση την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Το βουνό ήταν ήδη γνωστό, όμως θέλαμε να ξαναθυμίσουμε την ιστορία του. Ημασταν στη 2η θέση στην κατηγορία "βουνά - ηφαίστεια", γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν τον Ολυμπο ψηλά στη συνείδησή τους», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου.

«Το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή δεν μας επέλεξε, με τα δικά της κριτήρια, μέσα στα 24 μνημεία της φύσης δεν μας χαροποιεί.
Ωστόσο, πετύχαμε τον αρχικό στόχο που βάλαμε για προβολή του βουνού των θεών, το οποίο θα πρέπει πλέον στην Ελλάδα να το αξιοποιήσουμε και το αναδείξουμε περαιτέρω», κατέληξε ο νομάρχης.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εφτά θαυμάτων της παγκόσμιας φύσης ξεκίνησε το 2008 μεταξύ 440 φυσικών μνημείων από 224 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι το 2011 που θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο πολίτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να έχουν επισκεφθεί την ψηφιακή κάλπη.