Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ινστιτουτο Δημοκρατιας Κωνσταντινος Καραμανλης

Την έκθεση «35 εικαστικοί καλλιτέχνες για τη Δημοκρατία», παρουσιάζει αύριο στις 7:00 μ.μ. το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», στο Ζάππειο Μέγαρο.



Το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Παναγιώτη Τέτση διακρίνεται για την κυρίαρχη δύναμη της μορφής και της πνευματικότητας του προσώπου. Τοποθετείται ανάμεσα στα κορυφαία πορτρέτα της Νεοελληνικής τέχνης.
Την έκθεση, που παρουσιάζεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής.

Στην πολυπρόσωπη και πολυφωνική αυτή παρουσίαση συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες:

Γιάννης Μόραλης, Ναταλία Μελά, Παναγιώτης Τέτσης, Βλάσης Κανιάρης, Βασίλης Θεοχαράκης, Κώστας Τσόκλης, Χρύσα, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Παρμακέλης, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Ρένα Παπασπύρου, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπουτέας, Πλάτωνας Ριβέλλης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Βάνα Ξένου, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Αδαμάκος, Χριστίνα Σαραντοπούλου, Μιχάλης Μανουσάκης, Μιχάλης Αρφαράς, Μίλτος Παντελιάς, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Χρήστος Μποκόρος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μαρία Λοϊζίδου, Μιχάλης Μαδένης, Μανώλης Χάρος, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νίκος Φραντζολάς, Παντελής Χανδρής, Νίκος Χαραλαμπίδης και Γιάννης Κόντος.

Οι 35 αυτοί καλλιτέχνες γιορτάζουν τη δημοκρατία, παρουσιάζοντας άλλοι γνωστά και άλλοι νέα έργα της δουλειάς τους.

Έργα κυρίως μνημειακών διαστάσεων ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών, βίντεο αρτ και φωτογραφίας πλουτίζουν τη θεματική αυτή έκθεση αποκαλύπτοντας μέσα από την αισθητική ιδιαιτερότητα του κάθε δημιουργού, τη σχέση του και τις αντιλήψεις του για το δημοκρατικό πνεύμα.


«Κλασική Αθήνα». Η ελληνική πρωτεύουσα έτσι όπως την είδε ο Γιάννης Μόραλης.
Πολλοί από τους δημιουργούς συνοδεύουν το έργο τους με προσωπικές τους σκέψεις, που καταγράφονται στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, σε επιμέλεια - κείμενα του ιστορικού τέχνης Τάκη Μαυρωτά. Ο Μαυρωτάς -μεταξύ άλλων- αναφέρει: «…Δημοκρατία το ιδανικό περιβάλλον της τέχνης….. Τέχνη και Δημοκρατία. Δύο ύψιστα ιδανικά, τα οποία όταν πραγματώνονται, προσφέρουν η μεν δημοκρατία το βέλτιστο περιβάλλον για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και της κοινωνίας, η δε τέχνη το μέσον για την ανάταση της σκέψης και τη συμμετοχή στην αισθητική συγκίνηση, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο…. Το δημοκρατικό πολίτευμα δημιούργησε τις συνθήκες που επέτρεψαν τη μέθεξη όλων στην τέχνη.

Αυτό διατρανώνει την ιδέα ότι η δημοκρατία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την άνθηση της τέχνης. Δεν υπηρετεί με κανένα τρόπο την εξουσία. Δεν άγεται απ' αυτή , δεν εξαρτάται απ' αυτή , δεν λογοδοτεί σ' αυτή… Φέτος γιορτάζουμε την 35η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Το πνεύμα της δημοκρατίας, έμμεσα ή άμεσα, συνεχίζει να διαποτίζει το έργο των περισσοτέρων Ελλήνων καλλιτεχνών ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστικότερη επαφή με το κοινωνικό σύνολο αποκαλύπτοντας την αλήθεια του περιεχομένου τους… Η τέχνη καταγράφει το σήμερα με την ανεπιφύλακτη συμβολή του πνεύματος, ενώνοντας, πολλές φορές, το χθες με το αύριο εν εξελίξει».

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό μεθαύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου, και θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.