Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΣ:απανταμε με εργα
























Στο νέο υπαίθριο θέατρο δημοτικού πάρκου
ο απολογισμός του Δημάρχου Λιτοχώρου

Ο δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων του Δημάρχου Λιτοχώρου Θανάση Τσιφοδήμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουλίου 2009, παρουσία πλήθους κόσμου στο νέο υπαίθριο θέατρο του δημοτικού πάρκου. Στην ειδική αυτή δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συμμετείχαν 300 και πλέον Λιτοχωρίτες, πρωτόγνωρος για το Λιτόχωρο αριθμός συμμετεχόντων.

Ο Δήμαρχος Λιτοχώρου Θανάσης Τσιφοδήμος πραγματοποίησε αναφορά στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, που διήρκησε 70 λεπτά δίνοντας με την εκτενή και αναλυτική αυτή παρουσίαση τη δυνατότητα στους Λιτοχωρίτες να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για το έργο που επιτελεί η διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Λιτοχώρου αναφέρθηκε:

Στο νέο ανοιχτό θέατρο του δημοτικού πάρκου, στην ανάπλαση της οδού 28 Οκτωβρίου (Παζάρι), στη συνέχιση των έργων του Περιμετρικού δρόμου, το νέο αμαξοστάσιο, το νέο νεκροταφείο, στο χωριό των ψαράδων, στα έργα στο βαρικό, ενώ για τη ΔΕΑΛ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μεσούσης της οικονομικής κρίσης η Δ.Ε.Α.Λ. έχει δυνατές αντιστάσεις με ισχυρό σύμμαχο την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο του αεροδρομίου. Εδώ πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων εκσυγχρονισμός στόλου και εξοπλισμού”. Για το Βιοτεχνικό Πάρκο ο Θανάσης Τσιφοδήμος δήλωσε: Προχωράει με γοργούς ρυθμούς ένα έργο πνοής για το Λιτόχωρο που μπήκε σε διαδικασία πώλησης οικοπέδων με δελεαστικές συνθήκες και εξαιρετικές προϋποθέσεις επένδυσης. Όσον αφορά το ΧΥΤΑ δημοπρατήθηκε πρόσφατα με 220.000 Ευρώ. Ένα έργο μείζονος σημασίας που έμενε χρόνια ανολοκλήρωτο.

Τη συνεδρίαση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, ο πολιτευτής και πρώην βουλευτής Νίκος Κάκκαλος, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Τσιτλακίδης.

Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν αμέσως μετά το Δήμαρχο, τόσο η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Διονυσία Τσίρου, όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκος Κουκουτάτσιος, ενώ ακολούθησαν εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων αλλά και πολίτες του Λιτοχώρου.





Απόσπασμα ομιλίας Δημάρχου:

Σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό στο Δήμο Λιτοχώρου. Έργα, που για χρόνια αποτελούσαν πάγια αιτήματα, κατασκευάζονται και φτάνουν στο στάδιο της περάτωσης. Η δημοτική αρχή είναι σε θέση - εξαιτίας της υποδομής που υπάρχει πλέον στην ΔΕΑΛ - να τα υλοποιεί άμεσα κερδίζοντας χρόνο και χρήμα. Είναι έργα πολυδιάστατα που αφορούν τις υποδομές, τον πολιτισμό, το κυκλοφοριακό όπως και τις αναπλάσεις χώρων.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου από την περιοχή του Λυκείου, με στόχο να δοθεί άμεσα το μεγαλύτερο τμήμα του σε κυκλοφορία ώστε να εξομαλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα του χωριού. Η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής αρχής.

Τα παλιά σφαγεία αξιοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε δημοτικό αμαξοστάσιο και αποθήκες υλικού. Η λειτουργία των αποθηκών μέσω ενός κεντρικού συστήματος και η φύλαξη και συντήρηση του ακριβού εξοπλισμού προστατεύουν την περιουσία του Δήμου και περιορίζουν τα έξοδα λειτουργίας.

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του τμήματος του περιφερειακού δρόμου από τις εργατικές κατοικίες μέχρι την περιοχή του στρατοπέδου. Συγκεκριμένα γίνονται χωματουργικές εργασίες. Έτσι αρχίζει η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου ώστε στην επόμενη τετραετία να λυθεί οριστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Λιτοχώρου. Σημαντική βοήθεια στο έργο αυτό μας παρέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας.

Κατασκευάστηκε στο χώρο του πάρκου το υπαίθριο θέατρο περίπου 600 θέσεων. Φιλικό προς το περιβάλλον, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Ένα έργο, που χρόνια αποτελούσε ζητούμενο από δημότες και φορείς, είναι πλέον έτοιμο για χρήση.
Άρχισε να διαμορφώνεται το νέο Δημοτικό κοιμητήριο, έκτασης 24 στρεμμάτων. Θα αντιμετωπιστεί σύντομα ένα σοβαρό πρόβλημα αφού το παλιό νεκροταφείο αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του οικισμού .

Δημοπρατήθηκε και ξεκινά η κατασκευή της ανάπλασης της οδού 28ης Οκτωβρίου (παζάρι), ώστε η αγορά να γίνει προσβάσιμη και να αναβαθμιστεί αισθητικά. Το έργο αυτό αποτελούσε χρόνιο αίτημα, κυρίως του συλλόγου επαγγελματιών, αφού για πάρα πολλά χρόνια ο κεντρικός δρόμος του Λιτοχώρου ήταν εγκαταλελειμμένος.

Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος προς την Τοπόλιανη (Διαδημοτικό έργο) και γίνεται εύκολα η μετακίνηση προς μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς.

Αναπλάσθηκε, ο χώρος, του πρώην εργοταξίου τις «ΑΤΤΙΚΑΤ» στη διασταύρωση. Έγινε εκτεταμένη δενδροφύτευση και σύντομα διαμορφώνεται σε χώρο πάρκου που θα υπάρχει είσοδο του Λιτοχώρου.

Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του συνεδριακού κέντρου, (μονώσεις, ανύψωση οροφής) και παραδίδονται στους συλλόγους αίθουσες κάτω από τη σκηνή.

Το χωριό των ψαράδων είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία. Λύθηκε ένα πρόβλημα που για χρόνια ταλάνιζε την συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη, με τρόπο δίκαιο και ουσιαστικό. Εργασίες ανάπλασης, δενδροφύτευση, φωτισμός εξυπηρετούν τους ψαράδες και ομορφαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο.

Γίνεται η ανάπλαση των δρόμων της Γρίτσας και του περιβάλλοντα χώρου των Αγίων Θεοδώρων όπως επίσης και του νέου υδραγωγείου. Παραλαμβάνονται οι μελέτες της πεζογέφυρας του Ενιπέα, και της διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου, Επικαιροποιήθηκε η μελέτη του περιφερειακού δρόμου και κατατίθεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, παραλήφθηκε η μελέτη που αφορά το κομμάτι του περιμετρικού στην Αγία Μαρίνα καθώς επίσης και πολλές άλλες.
Εκπονήθηκε ύστερα από πολλά χρόνια μια σημαντική μελέτη για την ρύθμιση του κυκλοφοριακού στο Λιτόχωρο, η οποία προτείνει λύσεις σε βραχυπρόθεσμο – μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υλοποιούνται λοιπόν, αυτή τη στιγμή, έργα σημαντικά, μεγάλα και μικρά, σχεδιάζονται και προγραμματίζονται άλλα, έργα, που δημιουργούν υποδομές, εξυπηρετούν τον πολίτη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.