Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΠΟ ΤΑ 12 ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ


















Από τα 12 χρόνια τους αρχίζουν πολλοί μαθητές να καπνίζουν, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με τη βοήθεια του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Βασικός παράγοντας το οικογενειακό περιβάλλον.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποτύπωση της καπνιστικής συμπεριφοράς μαθητών του γυμνασίου και λυκείου και νεαρών σπουδαστών, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς στη μελέτη συμμετείχαν 1.400 άτομα (650 μαθητές γυμνασίου, 400 μαθητές λυκείου και 350 φοιτητές).

Στην έρευνα, δεν βρέθηκαν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς την καπνιστική τους συμπεριφορά, δηλαδή το κάπνισμα είναι πλέον εξίσου διαδεδομένο σε αγόρια και κορίτσια. Όσον αφορά την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, οι καπνιστές/μαθητές του γυμνασίου άρχισαν να καπνίζουν σε ηλικία 12 ετών, οι καπνιστές/μαθητές του λυκείου σε ηλικία 14,5 ετών και οι καπνιστές/φοιτητές σε ηλικία 16 ετών.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας των παιδιών τους, αφού αν καπνίζουν, μεγάλο ποσοστό των παιδιών «υιοθετεί» τη βλαβερή συνήθειά τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή Γεώργιο Ανωγιανάκι, σημαντικός παράγοντας για την αποχή από το τσιγάρο είναι η άθληση, καθώς, όπως προέκυψε, όσο πιο δραστήριος είναι ο έφηβος ή ο φοιτητής, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καπνίζει.

Όλες πάντως οι ηλικιακές ομάδες είναι ενήμερες για τις βλάβες που μπορεί να επιφέρει το κάπνισμα τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα. Η πιθανότητα των μη καπνιστών του δείγματος, να μετατραπούν σε καπνιστές στα επόμενα 5 χρόνια, δεν ξεπερνά συνολικά το 21% με τη μεγαλύτερη ροπή προς αυτό να εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα του λυκείου (26,5%).

Τέλος, η πλειονότητα των νέων που μετείχαν στην έρευνα θεωρεί το κάπνισμα, σε όλες του τις μορφές (ενεργητικό, παθητικό) ως όντως επιβλαβές.