Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Η μελέτη - παράσταση «Σώμα»

πάνω στο σύνολο του έργου του ποιητή Γιάννη Ρίτσου κάνει απόψε πρεμιέρα στο Μουσείο Κυβέλης στην Ερμούπολη της Σύρου.


Η παράσταση -που είναι δημιουργία της Θεατρικής Εταιρείας Πόλις, μετά από 7 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Ερμουπόλεως, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κυβέλη-, ανεβαίνει στα πλαίσια της έκθεσης με τίτλο «Η Μιράντα Μυράτ και το θέατρο του βουνού», όπου γίνεται αναφορά στον ποιητή και την πολιτική και καλλιτεχνική του επιρροή στο θέατρο του βουνού.

Στο επίκεντρο της δημιουργίας, βρίσκονται αποσπάσματα από τα έργα του Γιάννη Ρίτσου «Ερωτικά» και «Τέταρτη Διάσταση». Τα αποσπάσματα πλαισιώνονται στη σκηνή, με παρεμβαλλόμενες απόψεις για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης και το σώμα, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσω συνεντεύξεων σε τυχαίο πληθυσμιακό δείγμα.

100 χρόνια μετά τη γέννηση του ποιητή, ο πολιτικός και βαθιά αισθησιακός λόγος του, εξακολουθεί να είναι πάντα επίκαιρος. Το ανθρώπινο σώμα, στην ποίηση του Ρίτσου κρατά κυρίαρχη θέση. Το ανθρώπινο σώμα που στέκεται, αγωνίζεται, βασανίζεται, διώκεται.

Το ανθρώπινο σώμα που λατρεύεται, ερωτεύεται, διεκδικεί, επιθυμεί, αποκαλύπτεται. Επιλέγεται το σώμα για να ξαναδιαβαστεί μέσα απ' αυτό η ποίηση του Ρίτσου. Ανακαλύπτονται από την αρχή οι αντιφάσεις και οι συγκρούσεις του.

Μέσα από κινήσεις, στάσεις και θέσεις αφουγκράζεται και κατανοεί κανείς, τον πολιτικό και παράλληλα τον ερωτικό Ρίτσο.

Η σκηνοθεσία του έργου είναι της Ελένη Γεωργοπούλου και οι φωτογραφίες της Στεφανίας Μιζάρα. Παίζουν η Αιμιλία Βάλβη και ο Κωνσταντής Μιζάρας.

Οι παραστάσεις στην Ερμούπολη θα διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Αυγούστου. Τους χειμερινούς μήνες, το «Σώμα» θα ταξιδέψει στα νησιά των Κυκλάδων.