Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Μπιλιάρδο,

 μια… αλάνθαστη τέχνη;



Σε μια θρυλική του περιγραφή σε αγώνα ποδοσφαίρου, ο Γιάννης Διακογιάννης είχε σχολιάσει ένα γκολ της εθνικής ομάδας της Ιταλίας ως «…το ποδόσφαιρο της ταχύτητας, της δύναμης… το ποδόσφαιρο της τέχνης, του ρεαλισμού… το ποδόσφαιρο των ρομπότ».

Η περιγραφή του θρυλικού μας σπορτκάστερ θα μπορούσε να ταιριάξει «γάντι» στην περίπτωση του «Deep Green», του ρομπότ που κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Queen’s University στο Οντάριο του Καναδά.

Το «Deep Green» μπορεί να παίξει μπιλιάρδο με… χειρουργική ακρίβεια, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο ηλεκτρονικό διαδραστικό λογισμικό, το οποίο αναλύει τη θέση κάθε μπίλιας στο τραπέζι και τοποθετεί την στέκα στο ιδανικό σημείο για μια πετυχημένη βολή.

Τα «μάτια» του ρομπότ είναι δύο κάμερες, μία που καταγράφει το τραπέζι από πάνω και μια δεύτερη που καταγράφει από την οπτική γωνία του «παίκτη».

Το όνομα του «Deep Green» είναι εμπνευσμένο από τον υπερ-υπολογιστή «Deep Blue» που το 1997 κατάφερε να κερδίσει τον πρωταθλητή στο σκάκι Garry Kasparov.
ΑΠΟ ΖΟΥGLA.GR