Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, καταγράφηκε από τους νευροεπιστήμονες περίπτωση επιληπτικής γυναίκας, η οποία, στη διάρκεια των κρίσεων της, έχει το αίσθημα ότι "μεταμορφώνεται" σε άνδρα.
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι κατά τις επιληπτικές κρίσεις κύματα μη φυσιολογικής ηλεκτρικής δραστηριότητας "σαρώνουν" τον εγκέφαλο και μπορεί να δημιουργήσουν διάφορες περίεργες υποκειμενικές εμπειρίες και ψευδαισθήσεις στον πάσχοντα, ποτέ όμως δεν είχε αναφερθεί περιστατικό νοητικής "αλλαγής φύλου".
Η σχετική περίπτωση παρουσιάστηκε από ομάδα γερμανών ερευνητών του πανεπιστημίου Ερλάνγκεν-Νίρνμπεργκ υπό τον Μπούρκχαρτ Κάσπερ και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Epilepsy & Behaviour" (Επιληψία και Συμπεριφορά), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του περιοδικού Science.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τις αντιδράσεις μιας 37χρονης γυναίκας, η οποία παροδικά αισθάνεται ότι η φωνή της γίνεται βαριά σαν ανδρική, ότι τα χέρια της γίνονται πιο τριχωτά, νιώθει τον εαυτό σαν άνδρα κλπ. Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν βλάβη στην περιοχή της δεξιάς αμυγδαλής, πιθανόν λόγω κάποιου μικρού όγκου, ενώ τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα κατέγραψαν αφύσικη ηλεκτρική δραστηριότητα στην πέριξ περιοχή του δεξιού κροταφικού λοβού, από όπου πιθανότατα προέρχονται οι επιληπτικές κρίσεις.
Πέρα από κάποια συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, η ασθενής δεν έχει κανένα ιστορικό ψυχιατρικής πάθησης και ποτέ δεν αισθάνεται να "μεταμορφώνεται" σε άνδρα σε άλλη στιγμή πέρα από τη φάση των επιληπτικών κρίσεων. Μέχρι σήμερα περιπτώσεις ψευδαισθητικής "αλλαγής φύλου" είχαν αναφερθεί σε πάσχοντες από σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχώσεις, αλλά ποτέ από επιληψία.
Οι επιστήμονες αποφεύγουν την εικασία ότι υπάρχει ένα "κέντρο" σεξουαλικής ταυτότητας των ανθρώπων στην περιοχή της δεξιάς αμυγδαλής του εγκεφάλου. Πιο πιθανό θεωρείται ότι η αμυγδαλή αποτελεί έναν "κόμβο" σε ένα ευρύτερο δίκτυο του εγκεφάλου, το οποίο συνδέεται με την ταυτότητα του ατόμου και το αίσθημα του εαυτού του. Όταν, για κάποιο λόγο, η νευρωνική δραστηριότητα σε αυτό το δίκτυο διαταράσσεται, τότε μπορεί ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει περίεργα και αφύσικα πράγματα για τον εαυτό του.