Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Τα 40ά τους γενέθλια γιορτάζουν φέτος οι διαχρονικοί Μόντι Πάιθον

Τα 40ά τους γενέθλια γιορτάζουν φέτος οι διαχρονικοί Μόντι Πάιθον και το απαραίτητο εορταστικό πάρτι έγινε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.


Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε τα μέλη της ομάδας (Έρικ Άιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Τζον Κλιζ και Μίκαελ Πάλιν) για τη συμβολή τους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ Monty Python: Almost the Truth (The Lawyer's Cut).
Το χιούμορ, όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψε ούτε στιγμή.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Τζον Κλιζ είπε απευθυνόμενος στους παριστάμενους: «Αύριο θα είναι στο eBay, εάν θέλετε να το δείτε καλύτερα...».
Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση του κοινού για το ποια στιγμή της καριέρας του θυμάται εντονότερα, είπε: «Όταν ήλθε η βασίλισσα να μας δει και μου έπεσε το παντελόνι».
Η «γέννηση» της διάσημης ομάδας χρονολογείται στο 1969. Οι Μόντι Πάιθον τάραξαν για τα καλά τα νερά της βρετανικής τηλεόρασης με το «Ιπτάμενο Τσίρκο» τους. Η επιτυχία ήταν δεδομένη και ήλθε αμέσως τόσο στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη όσο και το θέατρο.
Κορυφαία στιγμή της κοινής πορείας τους -γιατί όλα τα μέλη καταγράφουν αξιόλογη προσωπική καριέρα- θεωρείται η ταινία Ένας Προφήτης μα Τι Προφήτης (Life of Brian, 1979).