Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 45χρόνης αγνοούμενης...

Ε.Ο.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ...στην περιοχή ‘Κρεβάτια’ του Ολύμπου. Η περιπέτεια της ξεκίνησε στις 18/10/09 όταν η ορειβάτησα αποκόπηκε από την ομάδα της περίπου στις 17:00 το απόγευμα και κινούταν σε περιβάλλον με πολλά υποτυπώδη μονοπάτια, τελικά κατάλαβε ότι χάθηκε και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της του Ε.Ο.Σ. (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) Θεσσαλονίκης. Η άτυχη γυναίκα δεν μπορούσε να υποδείξει τη θέση της καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου, ούτε ακουστική επαφή και καθόλου οπτική επαφή. Η μόνη της επαφή με τον κόσμο ήταν μέσω του κινητού της, το οποίο το άνοιγε ανά διαστήματα για να έχει κάποια επικοινωνία. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ειδοποιήθηκε στις 19:00 και αμέσως ξεκίνησε με 10 άτομα από την Κεντρική Διοίκηση Ε.Ο.Δ. Θεσσαλονίκης και 7άτομα από το παράρτημα Τρικάλων Ε.Ο.Δ. Τρικάλων.
Ο συντονισμός και οι έρευνες έγιναν από το καταφύγιο Κρεβάτια της περιοχής σχηματίστηκαν ομάδες και προσανατολίστηκαν με βάση τα λεγόμενα της ορειβάτισσας. Η επικοινωνία που υπήρχε στην αρχή ήταν μέσω της κόρης της και εντέλει διακόπηκε λόγω ότι δεν είχε πλέον ισχύ η μπαταρία του κινητού της. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολίδες νυκτός, λέιζερ για την κατάδειξη θέσεων, σφυρίχτρες και ισχυροί φακοί. Οι έρευνες διήρκησαν μέχρι τις 3:00 περίπου τα ξημερώματα μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολο πεδίο. Εκείνη την ώρα τελικά είχαμε ακουστική επαφή και με κατεύθυνση τη φωνή της άτυχης γυναίκας κατευθύνθηκαν οι ομάδες και μπόρεσαν να προσδιορίσουν το σημείο. Τελικά μετά από μισή ώρα είχε οπτική επαφή η πρώτη ομάδα και σε συνεργασία με το συντονιστικό κέντρο στο καταφύγιο μπόρεσαν να καταδείξουν ακριβώς τη θέση της με τη βοήθεια συσκευών λέιζερ. Η γυναίκα βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στην υγεία της, αλλά λίγο τρομοκρατημένη και κουρασμένη.
Εν συνεχεία έγιναν προσπάθειες εντοπισμού κατάλληλου μονοπατιού για την ασφαλή προσέγγιση της καθώς και την ασφαλή απομάκρυνση της από το σημείο εγκλωβισμού. Τα μονοπάτια ήταν ιδιαίτερα δύσβατα και απότομα καθώς χρησιμοποιούνται μόνο από ζώα. Η ορειβάτισσα βρέθηκε στο σημείο στην προσπάθεια της να βρει ένα μονοπάτι ώστε να βρεθεί σε κύριο ορεινό δίκτυο μονοπατιών αλλά τελικά βρέθηκε σε αδιέξοδο. Περίπου 2ώρες χρειάστηκαν από τη στιγμή που είχαμε οπτική επαφή ώστε να την προσεγγίσουν.
Κεντρική Διοίκηση: Εμ. Παπά 5 Θες/νίκη
Τηλ.:2310310649 & 6944242315
Email:mountain-rescue@hrt.org.gr
Site:www.hrt.org.gr