Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Η επιστολή του Βουλευτή κ. Θανάση Παπαγεωργίου

Θανάσης Παπαγεωργίου: Αποκατάσταση απολυμένων της ΚΟΡΤΑΓΚ

Επιστολή του Βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Κουτρουμάνη



Ο Βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, μετά από σχετικό υπόμνημα που έλαβε από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης εκ μέρους του Σωματείου Απολυμένων Κλωστοϋφαντουργίας ΚΟΡΤΑΓΚ, απέστειλε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον Υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη επιστολή με την οποία ζητά την αποκατάσταση των απολυμένων.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου ζητά να εφαρμοστεί και για τους απολυμένους της ΚΟΡΤΑΓΚ ότι εφαρμόστηκε για άλλους απολυμένους από εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας όπως της Νάουσας, της Πρέβεζας και αλλού από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας εκτός ρύθμισης τους απολυμένους της Πιερίας.

Θέμα: «Αποκατάσταση ανέργων απολυμένων της Κλωστοϋφαντουργίας ΚΟΡΤΑΓΚ Πιερίας»



Κύριε Υπουργέ,
Η Πιερία έχοντας πολλαπλά προβλήματα από ελλείψεις υποδομών, αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης και εισοδήματος, όπως είναι επακόλουθο έχει τα τελευταία χρόνια και υψηλό ποσοστό ανεργίας. Σ’ αυτό συνέβαλε και το κλείσιμο δύο σημαντικών επιχειρήσεων, της ΚΟΡΤΑΓΚ (κλωστοϋφαντουργίας) και της ΤΙΝ ΦΙΛ (βαφεία-φινιστήρια), οι οποίες είναι μέρος του προβλήματος που αντιμετώπισε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και των επιχειρήσεων που έκλεισαν στη Νάουσα, τον Έβρο, την Πρέβεζα και αλλού.
Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε μέτρα υπέρ των εργαζομένων, είτε εντάσσοντας τους σε ρυθμίσεις συνταξιοδότησης (περιπτώσεις Νάουσας, Πρέβεζας για όσους ήταν κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης ή πλησίαζαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης), είτε εντάσσοντας τους σε επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ, Ολοκληρωμένης Παρέμβασης, Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.α.
Στην Πιερία, στην περίπτωση των απολυμένων από τις δύο επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας (ΚΟΡΤΑΓΚ και ΤΙΝ ΦΙΛ), αυτοί όχι μόνο μένουν απλήρωτοι από τον πρώην εργοδότη τους, αλλά δεν έτυχαν και των ευεργετικών ρυθμίσεων ή δεν εντάχτηκαν σ αυτές όπως σε άλλες περιοχές (Νάουσα, Πρέβεζα) με αποτέλεσμα, σήμερα, 5 χρόνια μετά την απόλυσή τους, να παραμένουν άνεργοι και να αισθάνονται κατάφορα αδικημένοι σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους άλλων περιοχών της χώρας που έτυχαν ευεργετικών ρυθμίσεων.
Σήμερα από τους 150 περίπου ομαδικά απολυμένους από τις παραπάνω επιχειρήσεις, βρίσκονται σε αδιέξοδο και άνεργοι περίπου 90, αφού μετά από πολλά χρόνια εργασίας κι έχοντας προγραμματίσει τη ζωή τους με βάση αυτή τους την απασχόληση, βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς καμιά προοπτική, χωρίς καμιά βοήθεια και ευκαιρίες εργασίας.

Κύριε υπουργέ,

Η Πιερία λόγω της στασιμότητας στην ανάπτυξη και της μικρής σχετικά αγοράς εργασίας, δεν μπορεί να απορροφήσει και να αναπληρώσει χαμένες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στο μέγεθος των απολυμένων από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.
Οι απολυμένοι άνεργοι των εργοστασίων ΚΟΡΤΑΓΚ και ΤΙΝ ΦΙΛ δικαιούνται της ίδιας μεταχείρισης με τους απολυμένους άλλων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί και στη δική τους περίπτωση ότι ακριβώς εφαρμόστηκε και σε άλλες περιπτώσεις απολυμένων εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας που έκλεισαν.
Από τους 90 παραπάνω άνεργους οι 40-50 έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στην ρύθμιση της Νάουσας-Πρέβεζας-Έβρου.
Για τους υπόλοιπους 40-50, με την επανάληψη ενός προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης το οποίο θα αφορά 280 – 300 άτομα στο νομό και στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν, θα τους ανακουφίσει κάπως από το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας και επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Θανάσης Παπαγεωργίου

Βουλευτής Πιερίας