Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία της Βουλευτή Πιερίας κας Μαρίας Μίχου

 για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης


"Δίνουμε προτεραιότητα στον πολίτη και στις δικές του βασικές ανάγκες"


Η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, η κατοχύρωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, η τόνωση της αγοράς και η ανάπτυξη, αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου.

Στην τοποθέτηση της η Βουλευτής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης, του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε χαρακτηριστικά πως , μέσα στην γενικευμένη οικονομική κρίση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ως κυβέρνηση θέτει ουσιαστικούς στόχους και τους υλοποιεί με υπευθυνότητα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Πρωταρχικός μας στόχος ήταν και είναι η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων. Η κυβέρνηση προχωρά στην χορήγηση επιδόματος κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης .

Ουσιαστικά η κυβέρνηση υλοποιεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, που ήταν να στηρίξει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση αναδιανέμει, ένα σημαντικό ποσό ύψους ενός δις ευρώ, από τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, και μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, στους οικονομικά ασθενέστερους και πετυχαίνει παράλληλα και την τόνωση της αγοράς.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά την κακή οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε ως ΠΑΣΟΚ ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος και ένα δημόσιο έλλειμμα σε διψήφιο αριθμό. Για αυτό λοιπόν επιβάλλει έκτακτη εφάπαξ εισφορά στους έχοντες και στους κατέχοντες. Ποιους αφορά; Τριακόσιες μόνο επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ και 76 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τα 4.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Με την ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζονται οικογένειες με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα και δίνεται μια βοήθεια που κυμαίνεται από 700 έως 1300 ευρώ με εισόδημα οικογενειακό από 15.000 έως 26.500 ευρώ φτάνοντας στα 350 εκατομμύρια ευρώ που θα διανεμηθούν σε 450.000 ελληνικά νοικοκυριά.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Επίσης θα βοηθηθούν και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θα ήμασταν ευτυχείς όλοι εδώ μέσα πραγματικά αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη για αυτά τα επιδόματα. Δυστυχώς όμως υπάρχει και είναι άμεση. Θα δοθούν και θα φτάσουν άμεσα στην πραγματική μας οικονομία που έχει τεράστιες ανάγκες και τεράστια προβλήματα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Η φτώχια και η ανεργία σίγουρα είναι από τα βασικά ακανθώδη προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες . Και είναι πράγματι πολύ δύσκολα και στην αντιμετώπιση τους. Αυτό το νομοσχέδιο για την κυβέρνηση είναι και πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση έχει θέσει αναπτυξιακούς στόχους και έτσι πιστεύουμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο σημαντικά προβλήματα όπως είναι η φτώχια και η ανεργία. Ήδη με τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί πολύ σύντομα οι στόχοι είναι να στηριχθεί η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, να βοηθηθούν οι άνεργοι για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, και να στηριχθούν οι τομείς όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία. Πρέπει λοιπόν μέσα από την ανάπτυξη και κυρίως μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα, να δοθεί η λύση στους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά θέση. Πρέπει να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους ασθενέστερους. Όμως μέχρι τότε, αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα στην αναδιανομή του πλούτου και είναι μονο η αρχή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ήδη υπάρχουν στη διαβούλευση σημαντικά νομοσχέδια όπως είναι η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών για νοικοκυριά αλλά και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και θα ανακουφίσουν την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Προχωράμε σταδιακά στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους . Ξεκινάμε με ουσιαστικά βήματα για την καταπολέμηση της φτώχιας και της οικονομικής ανισότητας που βιώνουμε στη χώρα.

Αυτό είναι το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα είναι η αρχή μιας νέας κοινωνικής πολιτικής που προτεραιότητα έχει τον πολίτη. Δίνει προτεραιότητα στις δικές του βασικές ανάγκες σε μια δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε χωρίς να γίνουμε όμηροι συμφερόντων, ενισχυμένοι από τη στήριξη του ελληνικού λαού. Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αρχών και αξιών, ασφάλειας και ευνομίας. Μια κοινωνία που θα προσφέρει στις επόμενες γενιές αυτά που στερήθηκαν οι προηγούμενες.

Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας αλλά έχουμε και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες, διεθνείς οικονομικές συγκυρίες. Αρκεί να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.