Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ



Απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου σε ο,τι αφορά την επαναφορά των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ –ΟΑΕΕ Ν.Πιερίας στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ



Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Κώστα Κουκοδήμο, σχετικά με την επαναφορά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Ν.Πιερίας στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μετά τη συνταξιοδότησή τους υπάγονται, για υγειονομική περίθαλψη, στον κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.



Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων του εμπορικού και βιοτεχνικού επαγγελματικού τομέα, έχουν διατυπωθεί αιτήματα για την παραμονή στην ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ των μελών τους και μετά τη συνταξιοδότησή τους, καθώς και για τη μεταφορά όλων των συνταξιούχων του Οργανισμού, από τον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.



Κρίνεται σκόπιμο να επισημάνουμε ότι οι ασφαλισμένοι κάθε φορέα ασθένειας ως προς το ύψος , το εύρος και τη διαδικασία χορήγησης των παρερχομένων υπηρεσιών διέπονται από τις διατάξεις του οικείου κανονισμού παροχών. Ο Κλάδος Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χορηγεί στους ασφαλισμένους του ορισμένες παροχές, που δεν χορηγεί ο Κλάδος Υγείας του ΟΑΕΕ, όπως οδοντοθεραπεία, λουτροθεραπεία, θεραπευτικό τουρισμό.



Το όλο θέμα εξετάσθηκε διεξοδικά και εκπονήθηκε για το σκοπό αυτό αναλογιστική οικονομική μελέτη, από την οποία προέκυψε ότι ο Κλάδος Υγείας του ΟΑΕΕ, με τη σημερινή του κατάσταση, αδυνατεί να αναλάβει την εξυπηρέτηση όλων των συνταξιούχων. Για το λόγο αυτό, με τις διατάξεις της παρ. 4 του δέκατου τέταρτου άρθρου του Ν.3607/2007 (Α. 245), προβλέφθηκε η μεταφορά-πιλοτικά-των συνταξιούχων του Οργανισμού των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, και με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ να καθορισθούν τα στάδια εφαρμογής της μεταφοράς αυτής.



Το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, με τις αρ.297/17-3-2008 αποφάσεις του, κατ’αρχήν αποφάσισε τη μεταφορά από 1-1-2009 των συνταξιούχων και των μελών της οικογένειάς τους του νομού Πιερίας. Από την ημερομηνία αυτή, οι εν λόγω συνταξιούχοι παύουν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διέπονται πλέον από τις διατάξεις του Κανονισμού Παροχών του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ.



Για την υλοποίηση του μέτρου αυτού και προκειμένου να γίνει ομαλή η μετάβαση από τον έναν φορέα ασφάλισης στον άλλο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ενημέρωσαν ατομικά τους συνταξιούχους και έδωσαν σχετικές οδηγίες στους ελεγκτές και θεραπευτές γιατρούς του ΟΑΕΕ, στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Κατερίνης και το Περιφερειακό Τμήμα Κατερίνης, εξέδωσε βιβλιάρια ασθενείας και συνταγολόγια.



Ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξεταστούν τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής εφαρμογής, από τα οποία και θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή μη της ασφάλισης στον Κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ



Η απάντηση του κ. Υπουργού φέρει ημερομηνία 28-12-2009