Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

«Focus»

Οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε το δημοσίευμα του περιοδικού «Focus» και το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, απασχολεί μερίδα του γερμανικού Τύπου.


Για «μια συζήτηση με αυξανόμενο παραλογισμό» κάνει λόγο στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που κατηγορούν τη Γερμανία ότι αντιμετώπισε πολύ σκληρά την Αθήνα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενθαρρύνει την Ελλάδα να εξυγιάνει την οικονομία της», προστίθεται σε δημοσίευμά του ενώ γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου.
«Πολλοί Έλληνες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, αναφέρθηκαν στην άρνηση του Βερολίνου να καταβάλει επανορθώσεις για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου».
Η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung , αναφερόμενη στο επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, κάνει λόγο για «φτηνές γενικεύσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» όταν συλλήβδην κατηγορούνται οι Έλληνες ότι «εξαπατά ο ένας τον άλλο σε κάθε ευκαιρία ή ότι οι Ελληνες εργάζονται μόνο όταν έχουν δωροδοκηθεί».
«Τέτοιες απόψεις δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ευθύνονται για τη δυσφορία, οι οποίοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι, και όλους εκείνους τους Έλληνες που υποφέρουν, και που τώρα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό», προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Όταν οι επιθέσεις προέρχονται από τους Γερμανούς, είναι διπλά επιβλαβείς. Ο μεγαλύτερος καταβολέας δωροδοκιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η γερμανική εταιρεία Siemens», τονίζει η Suddeutsche Zeitung, ενώ γίνεται επίσης εκτενής αναφορά και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων:
«Επιπλέον, οι Έλληνες αισθάνονται ότι έχουν εξαπατηθεί με τη μη καταβολή των επανορθώσεων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, γιατί ρίχνει νερό στο μύλο των λαϊκιστών και στις δύο πλευρές και δυσκολεύει εκείνους που αναζητούν μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει πάντως από την πλευρά της ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, στο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας στη χώρα».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ