Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Τρίτη και 13 και όλα τα νέα σήμερα ήρθαν τα καλά….πώς να τη θεωρήσω εγώ τώρα μίζερη και γρουσούζικη;

Αφενός τα διόδια Αιγινίου καταργούνται, ο Μαγκριώτης το ανακοίνωσε και επισήμως, αφού έλαβε τέλος η διαπραγματευση.

Αφετέρου ο Καλλικράτης φέρνει πολλά και ενδιαφέροντα νέα και ανάβει και λίγο τα πνεύματα εδώ στην Πιερία.

Άλλος θέλει τρεις, άλλος τέσσερις, άλλος 1 δήμο και πάει λέγοντας. Ο Βαγγέλης ο Πολύζος διαφωνεί και δεν θα είναι υποψήφιος, άλλοι που υποτίθεται ότι ήταν σίγουροι….αποσύρονται και οι άλλοι που ήταν εκτός…συναγωνισμού μπαίνουν τώρα στο χορό.

Επειδή όμως τα ονοματα είναι πολλά και οι ενδιαφερόμενοι περισσότεροι αλλά αυτοί που έχουν πραγματικά ελπίδες να διεκδικήσουν κάτι είναι πολύ λιγότεροι….κρατήστε μικρά καλάθια.

Το τι ακούμε και κυρίως το τι διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες έχει ξεφύγει από τα όρια ακόμη και της παραπληροφόρησης.

Αγγίζει τα όρια της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Τι ότι εν ενεργεία βουλευτές θα διεκδικήσουν δημαρχιακούς θώκους, τι ότι κάποιοι έχουν το χρίσμα και το ΟΚ στην τσέπη.

Τι ότι κάποιοι ονειρεύονται πως την αυγή παντρεύονται….

Στην ουσία είναι όλα πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους…προκειμένου να παίξει και ολίγον το ονοματάκι τους και μετά…μην τον είδατε τον Παναγή…. είτε από …τους γνωστούς ραδιο-αρβύλες που θέλουν απλώς να κάνουν πλακα.

Αντε παιδιά και το ζούμε κάθε φορά αυτό το σήριαλ.

Πάμε στην Κεντρική Επιτρπή της Ν.Δ. που έγινε τελικά και χωρίς τη Ντόρα, αλλά με Καραμανλή και χαμογελαστό και χειροκροτούντα παρακαλώ.

Οι οργανωτικές αλλαγές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και φυσικά τα ασυμβίβαστα….που θα φέρουν ανατροπές στα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σημειώστε το.

Στο μεταξύ έχουμε και τις εκλογές της ΟΝΝΕΔ όπου όπως φαίνεται τα νεύρα τους έχουν ολίγον ταλαιπωρηθεί.

Νεολαιοι…σταθείτε ψύχραιμοι.

Ακουω πολλά, φθάνουν μηνύματα ακόμη περισσότερα…Τίποτα δεν μένει κρυφό…αυτό να θυμάστε.

Θα δώσω απαντήσεις όπου προκληθώ, όταν προκληθώ, επωνύμως και δημοσίως. Δεν θα απολογηθούμε για την πολυφωνία των μέσων.

Τρίτη και 13 είπα; Γρουσούζηδες όλου του κόσμου ενωθείτε…εμένα δεν με τρομάζει αυτή η μέρα.

Πάμε τώρα να δουμε και μερικά ενδιαφέροντα με αναφορά την Τρίτη και 13.

Προληπτικοί και δεισιδαίμονες χαρακτηρίζουν την Τρίτη (Παρασκευή για κάποιους) και 13 σαν μια μέρα κακότυχη και «μαύρη». Συγκεκριμένα Έλληνες και Ισπανοί έχουν την πρόληψη της Τρίτης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λαούς που έχουν την Παρασκευή.

Για τους Έλληνες η Τρίτη είναι δυσοίωνη διότι είναι η μέρα που η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε 2 φορές. Η πρώτη το 1204, από τους Σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας ( Τρίτη 13 Απριλίου 1204 ) και επίσης από τον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453)

Από την τελευταία και οριστική άλωση το 1453 γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες –ήταν ένας τρόπος για να μη ξεχάσουμε ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για εμάς δεισιδαιμονία. Προέρχεται ίσως από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (εδώ ξανά βλέπουμε και το 13), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας. Επιπλέον λέγεται πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν επίσης Παρασκευή.

Ο αριθμός 13 χαρακτηρίζεται ως γρουσούζικος από πολύ παλιά και στην συνέχεια συνδυάστηκε με τις «μαύρες» ημέρες (Τρίτη και Παρασκευή) και γεννήθηκαν σωρεία προλήψεων που παιδεύουν το μυαλό μας ως σήμερα.

Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή! Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ’ αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου. Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα. Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..). Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρό, τον θάνατο.

Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται “κακός” αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ’ το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!

Ευχόμαστε σε προληπτικούς και μη, η σημερινή ημέρα να είναι σαν όλες τις άλλες και ακόμα καλύτερη μακριά από κακοτυχίες και κακοτοπιές. Καλή σας ημέρα!

Και μην ξεχάσω….στο φωτορεπορτάζ….ο Πανίκας σε ρόλο αναβάτη…..άλλο κακό να μη μας βρει!