Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Νόμιμη στη Σουηδία




Η Διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής μετά από αίτημα του ασθενή είναι πλέον νόμιμη στη Σουηδία, δήλωσε το Εθνικό Γραφείο Υγείας και Πρόνοιας, το επίσημο όργανο της διαχείρισης της πολιτικής για την Υγεία στη Σουηδία.
Οι ιατρικές αρχές έθεσαν έτσι τέλος σε μια περίοδο νομικής αβεβαιότητας και επιτρέπουν στους γιατρούς να απαντήσουν θετικά στο αίτημα μιας γυναίκας με σοβαρή αναπηρία η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να πεθάνει.
"Ένας ασθενής που επιθυμεί να διακόψει μια θεραπεία έχει το δικαίωμα να το πράξει. Η μόνη προϋπόθεση είναι να κατανοεί τις πληροφορίες που του ή της παρέχει ο ιατρός και να μετρά τις συνέπειες της απόφασής του", αναφέρεται στη δήλωση του σουηδικού Εθνικού Γραφείου Υγείας.

Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα για διευκρινίσεις της Σουηδικής Ιατρικής Εταιρείας καθώς υπάρχουν δύο αντικρουόμενες νομικές διατάξεις. Η μια διάταξη επιτρέπει στον ασθενή να αποφασίσει να διακόψει τη θεραπεία, ενώ σύμφωνα με την άλλη, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία--για παράδειγμα η αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα--αποτελεί πλημμέλημα.