Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Daniel Cohn - Bendit "Τι να κάνουμε;"
Του Βασίλη Βενιζέλου
Daniel Cohn - Bendit "Τι να κάνουμε;", μτφ. Μελίττα Γκουρτσογιάννη, Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 176, τιμή 12 ευρώ.
"Η αντίσταση σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού είναι χαραγμένη στο πετσί μου. Τίποτε δεν με απωθεί περισσότερο από την ιδέα να θέλεις να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους παρά τη θέλησή τους. Γνωρίζουμε πού οδηγεί αυτό. Πρέπει λοιπόν να συνδιαλέγεσαι μαζί τους αδιάκοπα για να τους πείσεις. Αυτό είναι ο ρεφορμισμός. Δεν είναι τα ημίμετρα, αντίθετα, είναι η σταθερότητα των πεποιθήσεων, αλλά και η βεβαιότητα ότι οι πεποιθήσεις δεν αξίζουν τίποτα αν δεν τις μοιράζεσαι. (...) Οι επαναστάτες είναι επικίνδυνοι ή αδύναμοι. Προτιμώ να είμαι πειστικός και αποτελεσματικός. Σήμερα θα αποκαλούσα ευχαρίστως τον εαυτό μου ριζοσπάστη - ρεφορμιστή".
Τους αναγκαίους συμβιβασμούς, οι οποίοι θα επιτρέψουν να προχωρήσουν βαθμιαία και συναινετικά βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης και, συνεπώς, στον τρόπο ζωής, αναζητεί η εμβληματική ηγετική φυσιογνωμία των Γάλλων Πρασίνων και του Μάη του '68, ο συν-πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
Το "Τι να κάνουμε;" είναι το βιβλίο του Γαλλογερμανού πολιτικού και ακτιβιστή το οποίο κυκλοφόρησε λίγο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2009 και εκεί ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ξετυλίγει τον ανεπιφύλακτο ευρωπαϊσμό του, την υπεράσπιση των συνθηκών της Ε.Ε. ως όρους για την πολιτική, νομική και οικονομική εμβάθυνση της Ένωσης, την κριτική του στο κυρίαρχο, οικονομίστικο κατά τον ίδιο, μοντέλο της αέναης ανάπτυξης, τις προτάσεις του για την επιλεκτική, και όχι ολοκληρωτική, αποανάπτυξη, καθώς και για την ανάδειξη της μείζονος αξίας που περιέχουν όλες οι διαδραστικές "μη οικονομικές" διασυνδέσεις του πολιτών, είτε αυτοί είναι ενταγμένοι στην παραγωγική διαδικασία είτε όχι, κατά το παράδειγμα των μελισσών, η αξία των οποίων δεν έγκειται στην ικανότητά τους να πάργουν μέλι, αλλά στην επικονοίαση.
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δεν προτείνει έναν πούρο οικολογισμό, δεν ανήκε ποτέ στους "φούντις" των Γερμανών Πρασίνων, αλλά στους "ρεάλος", και, έτσι, κατανοεί ότι οι οικολογικές λύσεις συμβαδίζουν με ένα νέο κοινωνικό πρόταγμα. Προτείνει τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής προστασίας. Συστήνει να ανταμείβεται και η συνεισφορά του κάθε πολίτη στην "αόρατη", διαδραστική και τόσο παραγωγική κοινωνική "επικονοίαση". Καταλήγει με αυτόν τον τρόπο στην τεκμηρίωση του αιτήματος για την καθιέρωση ελαχίστου κοινωνικού εισοδήματος, το οποίο, μάλιστα, θα προστίθεται για κάθε πολίτη στο συμβατικό εισόδημά του.
Το βιβλίο του Κον Μπεντίτ είναι απολαυστικό στην ανάγνωσή του και άκρως ενδιαφέρον, καθώς καταρρίπτει τον αφελή μύθο περί της δήθεν "απολίτικης οικολογίας", ενώ είναι πλήρες συγκεκριμένων αναφορών στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι για να επιβεβαιώσει ότι η Ε.Ε. είναι το προνομιακό πεδίο για τους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, αλλά και για τις αναγκαίες συμμαχίες και τους απαραίτητους συμβιβασμούς, εάν επιθυμούμε να δούμε αλλαγές στο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, καθώς και στο μοντέλο των σχέσεων των πολιτών με την εξουσία, τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Με μία πολιτική ωριμότητα που θα εκπλήξει πολλούς, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ απορρίπτει τον αυτάρεσκο σεχταρισμό του μωσαϊκού της Γαλλικής, και όχι μόνο, άκρας αριστεράς, αντιτάσσεται στον επικίνδυνο δογματισμό της επιβολής μίας φωτισμένης "αλήθειας" πάνω στις επιδιώξεις και τις ανάγκες των πολιτών και καταφάσκει στο μοντέλο της ήπιας, αποδραματοποιημένης, ισότιμης, ελεύθερης και ορθολογικής συζήτησης των προβλημάτων, η οποία θα οδηγεί στην υιοθέτηση λύσεων με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις, λύσεων πολύ περισσότερο ευρωπαϊκών παρά εθνικών.
"Έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και ότι η κατάλληλη κλίμακα γι' αυτή την αλλαγή είναι η Ευρώπη", είναι το πολύ χρήσιμο και αισιόδοξο μήνυμα που απευθύνει σε πολλούς αποδέκτες το τρομερό παιδί του Μάη του '68 και των Ευρωπαίων Πρασίνων.
* Στις ερωτήσεις που θα του απευθύνει το ελληνικό κοινό θα απαντήσει αύριο στις 7 μ.μ. η εμβληματική ηγετική φυσιογνωμία του Μάη του '68 και των Ευρωπαίων Πράσινων. Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ θα βρεθεί στην Αθήνα για να συναντήσει και να συζητήσει με το ελληνικό κοινό, στο Megaron Plus του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.