Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΜΠΟΥ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ-ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η “Ακαδημαϊκή Κίνηση Α.Π.Θ. ” με επικεφαλής τον κ. Στέργιο Λογοθετίδη, καθηγητή του τμήματος Φυσικής, με αφορμή την εφαρμογή για πρώτη φορά της καθολικής συμμετοχής του προσωπικού και των φοιτητών στις Πρυτανικές Εκλογές στις 17 Μαΐου, πρότεινε στις πρυτανικές αρχές να ενημερώσει όσο το δυνατόν καλύτερα όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων και όλους τους φοιτητές μας (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς), για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές της 17ης Μαΐου.


Συγκεκριμένα πρότεινε να πραγματοποιηθεί μία πολύμορφη εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόσκληση και συμμετοχή όλου του εκλογικού σώματος στις εκλογές

και να κληθούν όλοι οι υποψήφιοι σε συνάντηση για μια από κοινού διαμόρφωση των σχετικών πρωτοβουλιών με σκοπό την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή όλων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας στην ψηφοφορία.

Το αίτημα αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι η στάθμιση των ψήφων με βάση τους ψηφίσαντες και ανεξάρτητα από το ποσοστό προσέλευσης μπορεί να οδηγήσει, σε περίπτωση μειωμένης συμμετοχής, σε σημαντική αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας στο σύνολο των εκλεκτόρων. Αυτό έχει επισημανθεί από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα ήδη από την ψήφιση του νόμου. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των μελών κάθε κατηγορίας, τόσο πιο αντιπροσωπευτική και επομένως θα είναι πιο δημοκρατικό το αποτέλεσμα με βάση τη στάθμιση που προβλέπεται.

Ειδικά για τους φοιτητές, δεδομένου ότι στις ψήφους τους αναλογεί το 40 % του συνόλου των ψηφισάντων, και ότι σε προηγούμενες εκλογές έχει παρατηρηθεί μεγάλη αποχή και διάφορες αντιδράσεις, είναι σημαντικό η συμμετοχή τους να είναι μαζική και καθολική.



Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση όλων για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές της 17ης Μαΐου.