Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

«Ομιλείτε Ελληνικά»;



Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Διέψευσε - διάβασα- τις φήμες και τα σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις αυτοδιοικητικές το Νοέμβριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πεταλωτής. Που όταν μας τον «παρουσίαζε», ο εκλεκτός άνκορμαν Νίκος Χατζηνικολάου μας είπε ότι «είναι καλός…τα «λέει» δηλαδή»

Εγώ φυσικά τον γνώριζα τον άνθρωπο και στη συνέχεια, ακούγοντάς τον να μιλάει στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, επιβεβαίωσα αυτά που ήξερα: Ότι δεν «τα λέει» καθόλου. Ότι έχει μια «περίεργη» προφορά ντοπιολαλιάς, ότι ψευδίζει αρκετά, ότι έχει πρόβλημα με τα «λ» και τα «ν» και ότι αν ήταν σπουδαστής μου, θα τον έκοβα και από το μάθημα Ορθοφωνίας και από το μάθημα Δημόσιου Λόγου συνιστώντας του να «προσπαθήσει περισσότερο».

Κι αυτό γιατί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκπροσωπεί την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, το…μισό ελληνικό λαό και όχι μόνο τη -λατρεμένη μου μεν αλλά με έντονο γλωσσικό ιδίωμα –Κομοτηνή.

Μπορεί να την έμαθε πολύ καλά τη «Νομική Ορολογία» και τη «Γλώσσα και Πολιτισμό» στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης όπου σπούδασε αλλά πολύ αμφιβάλλω αν οι Γερμανοί καθηγητές του τον δίδαξε πώς να προφέρει την Ελληνική γλώσσα στο γνωστό «κοινά αποδεκτό μέσο όρο».

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δε διαβάζει «πολιτικά σωστά» αυτά που του δίνουν να διαβάσει, όποιος κι αν είναι αυτός που τα γράφει ή του τα υπαγορεύει. Κι ότι δεν ασχολείται παρά με την κυβερνητική ερμηνεία των πολιτικών επιχειρημάτων, όχι με την εκφορά της Ελληνικής γλώσσας. Στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα, ένας λόγος παραπάνω. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα ταλαντούχος – όπως ο Λοβέρδος- ή ηθοποιός – όπως η Γκερέκου ή η Ζούνη- για να μπορείς να «βγάζεις απ΄ το στόμα σου» σωστούς ήχους.

Αλλά τέλος πάντων. Αυτόν έβαλαν, αυτόν θα ακούμε και ελπίζω να μην ξεχάσουμε να μιλάμε. Πάμε όμως στα σοβαρότερα. Τι μας είπε λοιπόν – έτσι όπως μπορούσε εν πάση περιπτώσει- ο κ. Πεταλωτής; Ότι «Όποιος πιστεύει ότι η χώρα αντέχει άλλες εκλογές, ας βγει να το πει ρητά».

Εδώ έχω τα αντεπιχειρήματα: Χωρίς να είμαι αναγκαστικά υπέρ των εκλογών λέω ότι όποιος αντέχει σ΄ αυτή τη χώρα μ αυτή την κυβέρνηση ΧΩΡΙΣ εκλογές, ας βγει να το πει. «Ρητά» βεβαίως. Φυσικά, «ρητά» θα το έλεγε κύριε Πεταλωτή μου. Μόνο «ρητά» μπορούμε να «πούμε» κάτι. Άλλος τρόπος για «ρήση» ΔΕΝ υπάρχει. Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Εγκληματολογία και τέτοια – πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά ούτε λόγος- σπουδάσατε και στη Χαιδελβέργη συμπληρώσατε τις σπουδές σας – δεν ξέρω αν τις πιστοποιήσατε κι όλας- οπότε τι ζητάω;

Πολιτικά μιλάω. Και πολιτικά, « δεν αντέχω άλλες εκλογές» σημαίνει « δε θέλω να κάνουμε άλλες εκλογές». Όχι «θέλω και αντέχω να κάνουμε εκλογές για Δημάρχους, να κάνουμε εκλογές για Περιφερειάρχες αλλά όχι Εθνικές Εκλογές». Κάποιος που «δεν αντέχει άλλες εκλογές» όπως είπατε, δεν αντέχει καμία εκλογική αναμέτρηση. Όχι «αντέχει τις διπλές αλλά δεν αντέχει τις τριπλές». Παιδική αντιμετώπιση.

Εσείς είπατε κατά λέξη : «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι καθορισμένες για τις αρχές Νοεμβρίου». Το ξέρουμε. Βοήθεια σ αυτό δε θέλουμε. Το ξέρουμε από μόνοι μας. Συνεπώς εκλογές ΘΑ έχουμε. Για Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Όχι για κυβέρνηση. Κυβέρνηση έχουμε και τη λατρεύουμε όλοι γιατί πάει την Ελλάδα μπροστά, εκεί που « υπάρχουν τα λεφτά» όπως μας είχε διαβεβαιώσει ο αρχηγός σας προεκλογικά.

«Λεπτομέρειες» θα μου πείτε. Αλλά είναι έτσι; Είναι δυνατόν να έχουμε κυβερνητικό εκπρόσωπο που δεν ξέρει τι λέει, ξέχνα το πώς το λέει; Είναι δυνατόν να προκαταλαμβάνει τους Έλληνες λέγοντάς τους ότι δεν θα κάνουμε Εθνικές Εκλογές επειδή δεν τις θέλετε εσείς την ίδια ώρα που μας επιβεβαιώνει ότι θα κάνουμε διπλές Αυτοδιοικητικές; Εγώ έχω το πρόβλημα;

Λυπάμαι αλλά εσείς έχετε το πρόβλημα. Και στην εκφορά του λόγου και στην επιχειρηματολογία και στα «ευρήματα» και στην επικοινωνιακή συμπεριφορά. Βασίζεστε στα αλαζονικά επιχειρήματα του «τίποτα» γιατί δεν τολμάτε να σκεφτείτε τι θα σας έλεγαν οι Έλληνες ( αν βρίσκατε δίκαιο και σωστό τρόπο να τους ρωτήσετε) και αν είσασταν υποχρεωμένοι ή διατεθειμένοι να σεβαστείτε την ετυμηγορία τους.

Διότι ξέρετε ότι αν ΜΑΖΙ με τις άλλες δυο εκλογές – που θα γίνουν οπωσδήποτε- τους βάζατε να ψηφίσουν και για τη διακυβέρνηση της χώρας, δε θα βρίσκατε ούτε την ψήφο σας.