Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Κατερίνης για τις υψηλές θερμοκρασίες

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Κατερίνης για τις υψηλές θερμοκρασίες
ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Κλιματιζόμενους χώρους για την ανακούφιση των πολιτών ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, από τις υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, διαθέτει ο Δήμος Κατερίνης.
Για τις ημέρες που o υδράργυρος θα βρίσκεται στο «κόκκινο» θα παραμένουν ανοικτοί κλιματιζόμενοι χώροι-«καταφύγια» του Δήμου Κατερίνης, όπως,
το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο ισόγειο του Δημαρχείου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20:00.
Επίσης, 

οι εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής(πρώην ΚΑΠΗ), στις οδούς Ειρήνης και Οινόης γωνία, 
Κασσάνδρου,
καθώς και στο Δημοτικό Πάρκο,
από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 16:00 έως τις 20:00.
 Γενικότερα για όλες τις «θερμές ημέρες» του καλοκαιριού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δίνουν ανάσες δροσιάς στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Συστάσεις στους πολίτες
Οι πολίτες, και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να εφαρμόζουν σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από τον καύσωνα και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Αναλυτικά συνιστάται:
1) Να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως. Οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν σκιερά και δροσερά μέρη, να προτιμούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό και να καλύπτουν το κεφάλι τους (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.).
2) Να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3) Να πίνουν άφθονα υγρά, κατά προτίμηση νερά και φυσικούς χυμούς.
4) Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
5) Να διατρέφονται με ολιγοθερμική δίαιτα, η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
6) Να γίνονται συχνά λουτρά (ντους).
7) Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό κ.λπ..
Τέλος, παρακαλούνται οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για την αποφυγή εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.