Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Συνάντηση της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου με το Δ.Σ του ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου






Συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου είχε η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου.

Κατά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Μουσείου ο πρόεδρος κ. Νίκος Βλαχόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Παρτάλας και γραμματέας κ. Ιωάννης Τριαντάφυλλου ενημέρωσαν τη Βουλευτή για τα προβλήματα λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου, με κυριότερο αυτό της αναγνώρισης του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Βλαχόπουλος όλες οι προσπάθειες των μελών επικεντρώνονται στο ζήτημα της αναγνώρισης του Ναυτικού Μουσείου και ζήτησε τη συνδρομή της κας Μίχου στην κατεύθυνση αυτή.

Από την πλευρά της η Βουλευτής αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, το οποίο διατηρεί ζωντανή την ιστορία της περιοχής χάρη στις προσπάθειες των μελών και ναυτικών, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει κειμήλια από τις οικογένειες των ναυτικών του Λιτοχώρου, και τα εκθέτουν στο Μουσείο.

Έτσι οι νέοι και όχι μόνο, έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν την ιστορία της ναυτιλίας, αλλά και να αποκτήσουν πλήρη εικόνα και γνώση της ξυλοναυπηγικής τέχνης των καραβομαραγκών όλων των εποχών, καθώς στο μουσείο θα φιλοξενούνται μέχρι το 2012 πιστοποιημένα ομοιώματα αυθεντικών σκαριών τριών χιλιετιών.

ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Οι συλλογές του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου περιλαμβάνουν αντικείμενα που σχετίζονται με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Η παρουσίαση τους γίνεται σε συνάρτηση με τις ιστορικές, γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες της εποχής στην οποία ανήκουν. Τα αντικείμενα που αποτελούν τις μόνιμες συλλογές του μουσείου προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από δωρεές ναυτικών οικογενειών του τόπου, οι οποίοι δωρίζοντας τα κειμήλια που είχαν στην κατοχή τους, στήριξαν την ευγενή προσπάθεια του μουσείου για τη διάσωση της ναυτικής κληρονομιάς και ιστορίας του τόπου τους. Συγκεκριμένα, η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περί τα 1.000 αντικείμενα, μέρος των οποίων αποτελεί το φωτογραφικό του αρχείο. Τα υπόλοιπα αντικείμενα ανήκουν στις κατηγορίες χαλκοτεχνία, μεταλλοτεχνία, ξυλοτεχνία, κεραμική, εργαλεία-μηχανές, όπλα, μακέτες, γυάλινα, αρχειακό υλικό, ενδυμασία και εξαρτήματα και υφασμάτινα είδη. Επίσης, υπάρχει και η πινακοθήκη του μουσείου με έργα που απεικονίζουν κατά κύριο λόγο λιτοχωρίτικα σκαριά. Η μόνιμη συλλογή, που λειτουργεί από το 2004, είναι οργανωμένη μουσειολογικά σε δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται η τοπική ναυτική ιστορία μέσα από ημερολόγια, ναυτολόγια και χειρόγραφα Λιτοχωριτών ναυτικών. Στη δεύτερη εκτίθενται αντικείμενα που αφορούν γενικότερα τη ναυτιλία και τη ζωή στη θάλασσα.