Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010
ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ...ΤΡΟΙΚΑ
Δέκα παρατηρήσεις έκανε η τρόικα στην κυβέρνηση στο πρώτο γενικό «τσεκ απ» που πραγματοποίησε όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου.Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών δεν περίμεναν ότι η Ελλάδα θα είχε πραγματοποιήσει τόσο πολλά βήματα, ωστόσο άφησαν σημειώσεις στο ΥΠΟΙΚ με δέκα αστερίσκους.
Αναλυτικά οι αστερίσκοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ισοτιμία:
1. Στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Στα 2 δισ. ευρώ προβλέπουν στο Γενικό Λογιστήριο ότι θα διαμορφωθεί η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους. Στο α΄ εξάμηνο οι εισπράξεις αποκλίνουν κατά 3,8 δισ. ευρώ, αφού τα καθαρά έσοδα αυξάνονται με ρυθμό μόλις 7,2% έναντι ετήσιου στόχου 13,7%. Έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 23,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 27,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Οι συνολικές εισπράξεις το 2010 προβλέπεται να φτάσουν τα 55,1 δισ. ευρώ. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα διορθωθεί αυτή η απόκλιση αφού στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου δεν αποτυπώνεται πλήρως η απόδοση των νέων φορολογικών μέτρων καθώς και των αυξήσεων που έγιναν στους έμμεσους φόρους.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ κυρίως λόγω της δεύτερης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ (800 εκατ. ευρώ), της τρίτης αύξησης του ΕΦΚ καυσίμων, τσιγάρων και ποτών (450 εκατ. ευρώ), της απόδοσης της επέκτασης του λογιστικού προσδιορισμού, της είσπραξης του ΕΤΑΚ και του ΦΜΑΠ (που έχουν καθυστερήσει).
2. Στις χαμηλές ταχύτητες που παρουσιάζει ο ρυθμός εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Οι ελεγκτές της τρόικας παρατήρησαν ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαρισθεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι κατά ένα εκατομμύριο λιγότερες σε σχέση με εκείνες το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα τα έσοδα και ειδικότερα τον φόρο εισοδήματος, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 510 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις που μετρά έως τώρα το Υπουργείο Οικονομικών φτάνουν τα 6,012 δισ. ευρώ έναντι 6,522 δισ. ευρώ που είχαν καταμετρηθεί πέρυσι τέτοιο καιρό.
3. Στην ενδυνάμωση των εισπράξεων του ΦΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες των διεθνών οργανισμών δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν στον φόρο δεν έχουν σταθεί ικανές να βελτιώσουν τα συγκεκριμένα έσοδα. Σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο, ο ΦΠΑ είναι αυξημένος μόλις κατά 1,5% ή κατά 155 εκατ. ευρώ.
Η τρόικα περιμένει και το δεύτερο εξάμηνο για να δει πώς θα πάνε οι εισπράξεις, οι οποίες στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 8,391 δισ. ευρώ.
Στο Υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν σε ανάκαμψη των εσόδων, εκτιμώντας ότι η φοροδιαφυγή είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τις χαμηλές ταχύτητες του φόρου, αφού πολλές επιχειρήσεις τον αποκρύπτουν συστηματικά.
4. Στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Η τρόικα μπορεί να μην «καίγεται» φέτος για το 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο ως ελάχιστα έσοδα από την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, απαιτεί όμως να εισπραχθούν οπωσδήποτε του χρόνου.
Ζήτησε λοιπόν να επιταχυνθούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο με την σειρά του θέλει έως το φθινόπωρο να έχουν προσληφθεί όλοι οι Σύμβουλοι ώστε μέσα στο 2011 να ολοκληρωθούν αρκετά projects. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ ακολουθεί η πώληση της ΛΑΡΚΟ και της Helexpo. Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει ποσοστό 23% της ΕΥΑΘ και 10% της ΕΥΔΑΠ, εξετάζοντας ακόμη και λύση-πακέτο για τις δύο εταιρείες ύδρευσης.
5. Στην αναδιάρθρωση των τραπεζών. Ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση, «κλείνοντας το μάτι» ως προς συγχωνεύσεις, εξαγορές ακόμη και κρατικοποιήσεις τραπεζών. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ προέτρεψε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προσέξει ιδιαίτερα την Αγροτική Τράπεζα που δεν πέρασε το stress test με αποτέλεσμα να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το τοπίο στις τράπεζες θα ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο. Τότε οι τρεις Σύμβουλοι θα εξετάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τον τραπεζικό κλάδο που χειμάζεται από την οικονομική κρίση.
6. Στην αύξηση των δαπανών για τόκους (67 εκατ. ευρώ) από τα έντοκα. «Οι πρόσθετες δαπάνες για τόκους ( έστω και μικρές) που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο στις πρόσφατες δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων δεν μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής της τρόικας», επισημαίνει παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών. Φέτος ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον ποσό των 67 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες για τόκους να φτάσουν τα 13,017 δισ. ευρώ από 12,95 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
7. Στις δαπάνες των νοσοκομείων. Όπως έχει ήδη παραδεχτεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι δαπάνες των νοσοκομείων μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία και ειδικότερα το στόχο για έλλειμμα 8,1% φέτος. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα κάνει δημόσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κάθε νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοδιαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
8. Στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ. Η τρόικα απόρησε με τις υπερβάσεις δαπανών που ανακάλυψε ότι σημειώθηκαν στο Ταμείο Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγο για υπέρβαση 1 δισ. ευρώ η οποία δεν οφείλεται μόνο σε αυτό το Ταμείο αλλά και στον ΟΑΕΔ. Κατά τις πληροφορίες, στο πρώτο εξάμηνο ο ΟΑΕΕ έχει αντλήσει το 70% της συνολικής επιχορήγησης που δικαιούται φέτος από τον προϋπολογισμό ήτοι 630 εκατ. ευρώ επί συνόλου 900 εκατ.
ευρώ. Γεγονός που έκανε τα στελέχη της τρόικας να αναρωτηθούν αν θα σημειωθεί υπέρβαση του ύψους των πιστώσεων έως το τέλος του χρόνου.
9. Στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, τα χρέη των οποίων πιέζουν αφόρητα τον προϋπολογισμό. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως τα συσσωρευμένα χρέη των ΔΕΚΟ επιβαρύνουν κατά 0,8% του ΑΕΠ φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος. Μόνο από τα χρέη του ΟΣΕ που αναλαμβάνει το Δημόσιο, η επιβάρυνση προσεγγίζει τα 10 δισ.
ευρώ. Τραγική είναι η οικονομική κατάσταση και των συγκοινωνιακών φορέων, οι οποίοι κάλυψαν το 73,4% των αναγκών τους από το πρώτο εξάμηνο έχοντας εισπράξει ήδη 181 εκατ. ευρώ έναντι 247 εκατ. του Προγράμματος. Χαρακτηριστική του προβλήματος που υπάρχει ως προς τους επιχορηγούμενους φορείς είναι η κατάσταση στον ΟΑΣΑ, που εμφανίζει αδυναμία δανεισμού.
10. Στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Άνοιγμα στον ελεύθερο ανταγωνισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία μέχρι το τέλος του έτους σκοπεύει να άρει τους προστατευτικούς περιορισμούς που ισχύουν για μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Με νόμο που θα καταθέσουν έως το τέλος του έτους στη Βουλή τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα κωδικοποιούν ένα προς ένα τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που θα τεθούν προς απελευθέρωση. Έτσι μετά τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων τα πάνω κάτω έρχονται για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους οπτικούς, τους φαρμακοποιούς, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους ιδιοκτήτες των ταξί και για πλήθος άλλα επαγγέλματα και υπηρεσίες.
Πηγή: Ισοτιμία