Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η Κάρμεν Ρουγγέρη επιχειρεί να μυήσει τους λιλιπούτειους θεατές στο έργο του Ομήρου, με την παιδική παράσταση «Ομήρου Οδύσσεια-Το παραμύθι των παραμυθιών».

Η «Οδύσσεια», ένας κόσμος φαντασίας, γεμάτος με περιπέτειες, μύθους και συμβολισμούς προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια θεατρική αφήγηση που προσπαθεί να μείνει πιστή στο πνεύμα του αρχαίου κειμένου. Οι περιπέτειες και οι περιπλανήσεις του πολυμήχανου Οδυσσέα ζωντανεύουν επί σκηνής σε μια παραγωγή με πλούσια σκηνικά και εντυπωσιακά κοστούμια . Η Κάρμεν Ρουγγέρη σκηνοθετεί και υπογράφει τη θεατρική προσαρμογή του έργου, ενώ παράλληλα συμμετέχει και ως ηθοποιός στο ρόλο της Αντίκλειας.




Η πρώτη σκηνή της παράστασης μας μεταφέρει στη συνεδρίαση των θεών, όταν ο Ποσειδώνας, ο εχθρός του Οδυσσέα, λείπει σε ταξίδι. Είναι ευκαιρία για τους Ολύμπιους να επιτρέψουν στον πολύπαθο ήρωα να φύγει από το νησί της Καλυψούς, όπου είναι αποκλεισμένος. Ο Ερμής αναλαμβάνει να μεταφέρει την είδηση. Η Καλυψώ θυμώνει, αλλά του επιτρέπει να φύγει. Με μια σχεδία ο Οδυσσέας ξεκινάει για την ποθητή επιστροφή. Ο Ποσειδώνας όμως, γυρνώντας από το ταξίδι του, ανακαλύπτει ότι ο Οδυσσέας βρίσκεται κοντά στο να δώσει τέλος στις περιπέτειές του και η οργή του ξυπνάει για άλλη μια φορά.



Προκαλεί θαλασσοταραχή και ο ήρωας βρίσκεται ναυαγός στο νησί των Φαιάκων. Εκεί συναντά τη Ναυσικά, την κόρη του βασιλιά, η οποία τον οδηγεί στους γονείς της. Ο Οδυσσέας αποκαλύπτει την ταυτότητά του και αρχίζει να ξετυλίγει τις περιπέτειές τους. Αφηγείται πώς ξεκίνησε με 12 καράβια κι έφτασε στους Λωτοφάγους, στην Αιολία, στους Λαιστρυγόνες και στην Κίρκη. Ο θνητός, ο οποίος τόλμησε να βρει τις πύλες του Κάτω Κόσμου περιγράφει με ποιο τρόπο κατόρθωσε να εξουδετερώσει με την εξυπνάδα και την προνοητικότητα του τα τρομακτικά πλάσματα της μακρόχρονης περιπλάνησής του.



Παίζουν οι: Αλεξανδράκης Αλέξανδρος, Κιοσές Πέτρος, Νικηφορίδου Βασιλική, Παλαιοθόδωρου Τζορτζίνα, Παπαδόπουλος Τάσος, Πολυκανδρίτου Δέσποινα, Ρουσσινού Ελένη, Σαχπεκίδης Παύλος, Τουμασάτος Γρηγόρης, Τράκας Στέλιος, Τσιδίμης Θανάσης, Χατζάς Άγγελος, Κάρμεν Ρουγγέρη.