Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΤΣΙΛΙΜΙΔΗ ΣΤΟΝ REAL FM



Δημοσιογράφος: Kύριε Δήμαρχε, γνωρίζουμε ότι είναι έντονο το ποντιακό στοιχείο στην Κατερίνη. Πώς «ξεδιπλώθηκε» ο αντίκτυπος της είδησης ότι μετά από 88 χρόνια θα γίνει λειτουργία στην μονή της Παναγίας Σουμελά;

Σάββας Χιονίδης: Για ‘μας είναι τεράστια η συγκίνηση και αποτελεί δικαίωση αγώνων πολλών ετών, ώστε να καταφέρουμε να λειτουργήσει ξανά η μονή της Παναγίας Σουμελά.
Δημοσιογράφος: Έφυγαν πάρα πολλοί από την Κατερίνη;

Σάββας Χιονίδης: Έφυγε πολλής κόσμος με λεωφορεία εδώ και τρεις μέρες περίπου. Βρίσκονται ήδη εκεί , είναι ένα μεγάλο προσκύνημα που κάνει κάθε Πόντιος στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που είναι το κέντρο αναφοράς.

Θα ήθελα να τονίσω πως, είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένα στην ψυχή του κάθε ξεριζωμένου Πόντιου και πρόσφυγα, αυτά τα ιστορικά στοιχεία, όπως μας τα μετέφεραν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας και είναι γεγονός ότι η συναισθηματική μνήμη δεν σβήνει ποτέ.  Η μνήμη πολλές φορές σβήνει, όμως αυτά τα τεράστια αποτυπώματα  είναι πάντα χαραγμένα στις ψυχές  όλων μας, γενιές τώρα…και επιτέλους θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ώστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων, κάτι για το οποίο κωφεύουν οι κυβερνήσεις. Θα είναι μια δικαίωση για τους χιλιάδες νεκρούς Ποντίους.

http://www.youtube.com/watch?v=FCXRMd9E19k