Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Απαιτείται Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του μύκητα που νεκρώνει τα πλατάνια




Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του παθογόνου μύκητα που νεκρώνει τα πλατάνια



Να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ευθύνες της απέναντι στην επιδημία που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε με γραπτή ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Ζητά επίσης τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας “μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου” και την εξάλειψη του παθογόνου μύκητα που νεκρώνει τα Ευρωπαϊκά πλατάνια.



Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:



"Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεταχρωματικό έλκος, που προκαλείται από τον παθογόνο μύκητα Ceratocystis platani, είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας ολική νέκρωση των δέντρων. Η ασθένεια πιθανολογείται πως έχει εισαχθεί στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Σε πόλεις της Γαλλίας και Ιταλίας η ασθένεια έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και έχει καταστρέψει το 80-90% των δέντρων πλατάνου. Ο παθογόνος μύκητας έχει καταγραφεί επίσης στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Αρμενία, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την παρουσία του στην Ισπανία, την Τουρκία και την Αλγερία. Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ΕΘΙΑΓΕ, ο μύκητας προήλθε από Ιταλικά φυτώρια μέσω εισαγωγής μολυσμένων φυτών. Έως τώρα, ο μύκητας έχει καταγραφεί στη ΝΔ Πελοπόννησο, νεκρώνοντας δέντρα κάθε μεγέθους και ηλικίας. Με βάση πρόσφατες αναφορές ο μύκητας έχει εμφανιστεί και στην Ήπειρο, ενώ δεν αποκλείεται η ασθένεια να έχει μεταδοθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να μην έχει ακόμα εντοπιστεί.



Τα πλατάνια αποτελούν σημαντικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας και ειδικά της Μεσογείου (Τύπος Οικοτόπου Natura 2000: Δάση Ανατολικής Πλατάνου), λόγω των οικοσυστημικών υπηρεσιών που παρέχουν. Τα βαθιά ριζικά συστήματα που διαθέτουν προστατεύουν τις όχθες των ποταμών από τη διάβρωση και καθαρίζουν τα νερά του ποταμού από τους διάφορους ρύπους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση της ποιότητας του εδάφους. Πολύτιμη είναι η προσφορά τους και ως προς τη βιοποικιλότητα καθώς αποτελούν μοναδικό βιότοπο για πληθώρα ειδών πανίδας.



Στην Ελλάδα, τα πλατάνια καταλαμβάνουν το 2,6% της συνολικής δασοκάλυψης (Απογραφή δασών, 1992). Είναι το κυρίαρχο είδος της παραποτάμιας βλάστησης σε ρέματα και ποταμούς της Ελλάδας και εντοπίζεται σε μεγάλο εύρος υψομέτρων (0 - 1000 μ). Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου απειλεί με νέκρωση ακόμη και τα υπεραιωνόβια δένδρα. Δεδομένου ότι ο μύκητας έχει χαρακτηρισθεί ως παθογόνο καραντίνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στη διακίνηση φυτικού υλικού και να τα εφαρμόσει άμεσα προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση."