Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου με το δήμαρχο Δίου Γρ.Παπαχρήστο






Με την επίσκεψη στο δήμο Δίου και τη συνάντησή του με το δήμαρχο Γρ.Παπαχρήστο ολοκλήρωσε τις επαφές του στον υπό σύσταση δήμο Δίου-Ολύμπου ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί τους δημάρχους Λιτοχώρου Αθ.Τσιφοδήμο και Αν.Ολύμπου Διον.Αρωνιάδη στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Στο δημαρχείο Δίου

Ο δήμαρχος Δίου Γρ.Παπαχρήστος υποδέχθηκε στο δημαρχείο τον βουλευτή Πιερίας και είχε μαζί του συνεργασία μιας ώρας για θέματα και προβλήματα που απασχολούν το δήμο.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα έργα που έχει καταφέρει να εντάξει ο δήμος Δίου σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως την κατασκευή ταμιευτήρα άρδευσης στο Ξηροκάμπι Βροντούς, μέσω του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής, προϋπολογισμού 1.300.000,00 ευρώ που εκτελείται, της αγροτικής οδοποιίας στα δημοτικά διαμερίσματα, προϋπολογισμού 785.000 ευρώ που επίσης εκτελείται με χρηματοδότηση από το ίδιο πρόγραμμα, την κατασκευή ταμιευτήρα άρδευσης στην Καρίτσα, έργο που είναι υπό έγκριση ύψους 600.000 ευρώ μέσω του ίδιου προγράμματος, καθώς και μια σειρά ολοκληρωμένων μελετών όπως η κατασκευή του δασικού χωριού, το Πάρκο Παιδείας Ολύμπου και Παιδικού Σταθμού Δήμου Δίου.

Σε ο,τι αφορά το ΕΣΠΑ ο κ. Παπαχρήστος ενημέρωσε τον κ. Κουκοδήμο για έξι έργα (Αντιπλημμυρική προστασία, αποχέτευση και μεταφορά λυμάτων, ύδρευση δήμου Δίου, κατασκευή Λυκείου Κονταριώτισσας, νηπιαγωγείο Αγ. Σπυρίδωνα και ανάδειξης του παρολύμπιου αρχαιολογικού πάρκου Ολύμπου) τα οποία έχουν ολοκληρωμένες μελέτες και είναι υπό ένταξη.

Σε ο,τι αφορά τα έργα ο κ. Παπαχρήστος ενημέρωσε πως ήδη τις επόμενες ημέρες εγκαινιάζεται το Κλειστό Γυμναστήριο προϋπολογισμού 1.100.000,00 ευρώ, ενώ παραδίδεται και η δημοτική βιβλιοθήκη-Λαογραφικό Μουσείο στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κουκοδήμος και ο κ. Παπαχρήστος συζήτησαν τα οικονομικά των δήμων αλλά και την πρόκληση του Καλλικράτη για την ανάπτυξη πλέον του νέου δήμου Δίου-Ολύμπου. Ο δήμαρχος Δίου τόνισε πως ήδη ο δήμος Δίου κινείται σε «τροχιά Καλλικράτη» προετοιμαζόμενος για την επόμενη μέρα του νέου δήμου με μια σειρά μελετών αλλά και έργων ύψους 30 εκ. ευρώ που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ που θα παραδοθούν στη νέα διοίκηση. Κλείνοντας ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε τον βουλευτή Πιερίας για τη συνεργασία και τη βοήθειά του στη διάρκεια των ετών στην επίλυση των προβλημάτων και στην προώθηση έργων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Κουκοδήμος ευχαρίστησε από την πλευρά του τον δήμαρχο Δίου και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο επόμενο βήμα του, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του για να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στο Ν.Πιερίας.

Τόνισε πως η νέα εποχή για τους δήμους, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση, που όμως σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ενώ για κάποιους δήμους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Σημείωσε πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ο,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων και θα πιέσει μεταφέροντας στη Ν.Δ. το αίτημα για την ενίσχυσή τους και καταβολή όλων των οφειλομένων από την πλευρά της πολιτείας.

Δεν μπορεί να μιλάμε για σύγχρονους, νέους, δήμους με πενιχρά έσοδα και μηδενική στήριξη, τόνισε χαρακτηριστικά.