Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Οι μελωδίες του Νικόλαου Αστρινίδη στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μουσικό










Με τις μελωδίες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη λόγιας μουσικής Νικολάου Αστρινίδη πλημμύρισε το απόγευμα του Σαββάτου 28 Αυγούστου 2010, ο χώρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε ένα ρεσιτάλ που διοργανώθηκε προς τιμή του μουσικού, με αποσπάσματα από τα έργα του.



Ο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα άνοιξε για ακόμη μια φορά τις πύλες του στο κοινό και υποδέχθηκε μια εκδήλωση στο πλαίσιο των δράσεών που έχει αναλάβει τον το διοικητικό συμβούλιο, με γνώμονα την αναβάθμιση της λειτουργίας του Ιδρύματος.



Στο ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού που ήταν αφιερωμένο στον μαέστρο, πιανίστα και συνθέτη Νικόλαο Αστρινίδη, με αφορμή τα 80 χρόνια της δημιουργικής πορείας του, οι μουσικοί Χρήστος Τριανταφύλλου και Αμέλια-Μαρία Στόιαν Τριανταφύλλου στο πιάνο καθώς και ο τενόρος Nicolo Giannini ερμήνευσαν συνθέσεις του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, από κύκλους τραγουδιών, πρελούδια για πιάνο και ραψωδίες.



Συγκεκριμένα, ερμήνευσαν κομμάτια από τον κύκλο 8 τραγουδιών του συνθέτη με τίτλο «Ο Έρωτας και ο θάνατος μέσα στην κούπα του κρασιού» από τη «Ρουμάνικη Ραψωδία», την «Κυπριακή Ραψωδία», τις «Παραλλαγές σε ένα θέμα ελληνικό» καθώς και από πρελούδια για πιάνο. Βιογραφικά στοιχεία για τον συνθέτη, αλλά και για το έργο του παρουσίασε η Φωτεινή Μπουρσανίδου, που ήταν αφηγήτρια στην εκδήλωση.



Χαιρετισμό στην έναρξη του ρεσιτάλ απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος Πανος Σπηλιάκος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ιδρύματος και Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Δήμαρχος Λιτοχώρου Σάκης Τσιφοδήμος.



Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Νίκου Αστρινίδη στη μουσική, στον οποίο απένειμε εκ μέρους του Δ.Σ. του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος τιμητική πλακέτα, που παρέλαβε ο ανηψιός του συνθέτη, τενόρος Nicolo Giannini. Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για τον προγραμματισμό δράσεων που έχει αναλάβει το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, στην έκθεση που λειτουργεί ήδη στο εσωτερικό του κτιρίου, καθώς και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που προετοιμάζονται για τον προσεχή χειμώνα.



Από την πλευρά του ο κ. Σπηλιάκος, μίλησε για τους στόχους του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι η ανάδειξη της ιστορίας της Μακεδονίας και της μεγάλης πολιτιστικής εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου και τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο στην Ελλάδα για την καλύτερη λειτουργία του Ιδρύματος. Ο Δήμαρχος Λιτοχώρου σημείωσε ότι η καλή δουλειά που έγινε στο Ίδρυμα τον τελευταίο χρόνο θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε το Αλεξάνδρειο να επιτελεί με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή του.