Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Σύγκρουση F16 στην Κρήτη- νεκρός πιλότος

Νεκρός εντοπίστηκε ο χειριστής του μονοθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F16, το οποίο το μεσημέρι συγκρούστηκε, νοτίως της Κρήτης (δυτικά της νήσου Χρυσή- Γαϊδουρονήσι), με διθέσιο μαχητικό του ιδίου τύπου κατά τη διάρκεια άσκησης.


Πώς έγινε η σύγκρουση


Τα δύο F16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν στις 14:05, κατά τη διάρκεια άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος. To Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι "κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης τακτικής εναέριας μάχης (σενάριο 4 εναντίον 2) στην οποία συμμετείχαν έξι (6) αεροσκάφη, συγκρούστηκαν στον αέρα δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 (ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο) της 115 Πτέρυγας Μάχης/ 340Μ. Το συμβάν έλαβε χώρα νότια της Κρήτης, δυτικά της νήσου Χρυσή".
Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, οι πιλότοι λάμβαναν μέρος σε άσκηση με εναέριους ελιγμούς μάχης, βάσει ακραίου σεναρίου.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η άσκηση προέβλεπε διάφορα σενάρια μάχης, από απλούς εγκλωβισμούς με πυραύλους μέχρι και κοντινές αερομαχίες αναχαίτισης. Τα μαχητικά είχαν χωριστεί σε δύο ζευγάρια -τέσσερις εναντίον δύο- και πετούσαν σε χαμηλά ύψη. Σε μια από τις κοντινές εικονικές αερομαχίες τα αεροσκάφη συγκρούστηκαν. Οι πιλότοι των άλλων αεροσκαφών αντιλήφθηκαν το γεγονός, ειδοποίησαν και παρέμειναν στην περιοχή μέχρι να καταφτάσουν τα σωστικά συνεργεία.