Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ




ΓΙΑ ΤΑ 88 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

      Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου δεύτερου του Ν.2645/1998 σύμφωνα με το οποίο «καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος και το Π.Δ. 304/2001 «Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου» (ΦΕΚ 207/τ.Α./21.9.2001), στο οποίο έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

      Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 και οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση αρ.45767/11-08-2010 του Υπ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ορίζονται ως εξής:

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ώρα 10:00. Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ. Αγαθόνικο.

Ώρα 10:25. Στην πλατεία Ελευθερίας, στο άγαλμα της Ελευθερίας, θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από το Νομάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Ν. Πιερίας, τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον  Αστυνομικό Δ/ντή Ν. Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής, και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Επίσης στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι Προσφυγικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων ή άλλων φορέων που θα θελήσουν να τιμήσουν τη γιορτή αυτή.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.


Ώρα 11:00 ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΕΚΑΒΗ
Εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή
·        Χαιρετισμοί επισήμων
·        Ομιλία από τον Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. – συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη με θέμα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως κύρια συνθήκη διαμόρφωσης του σύγχρονου γεωπολιτικού χάρτη».
·        Ανάγνωση αποσπασμάτων από τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδούς Σωτηρίου από τον ηθοποιό Γιώργο Καραμίχο, που υποδύθηκε τον ήρωα του μυθιστορήματος Γιάννη Αξιώτη, στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου.
·        Παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» και από την Μαρία Φωτοπούλου με τη συνοδεία σχήματος παραδοσιακής μουσικής.
·        Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα».
          Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δεξίωση.
      Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ».

ΓΕΝΙΚΑ
Σε ό,τι αφορά την ιεροτελεστία παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.
Τα θέματα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές.
Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για την εγκατάσταση μικροφωνικής στο χώρο κατάθεσης στεφάνων και να διαθέσει τη Φιλαρμονική.   
Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τελετάρχης ορίζεται ο κ. Μιχάλης Συμεωνίδης.
Σύλλογοι και Σωματεία του Νομού που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνια θα πρέπει να το δηλώσουν στη Νομ/κή Αυτοδιοίκηση, Τμήμα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων, τηλ. 2351351-200 begin_of_the_skype_highlighting              2351351-200      end_of_the_skype_highlighting & -208 μέχρι την Παρασκευή 17-09-2010 και ώρα 13:00.
                                          
      Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.
  



                                                                                                      Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
 

           



                                                                                          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ