Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δώστε λύση στο 11ο Δημοτικό

ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ Η ΤΟΞΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΦΟΡΜΑΛΔΕΫΔΗ!

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ «ΤΥΦΛΕΣ» ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης στοιβάζονται σήμερα σε «τυφλές» αίθουσες, που δεν φωτίζονται και δεν αερίζονται κατάλληλα, επειδή, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου, τα παιδιά αυτά, που μέχρι πρότινος έκαναν μάθημα σε ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν έπειτα από ελέγχους που έγιναν κατά τους οποίους ανιχνεύτηκε να υπάρχει εντός των αιθουσών αυτών η τοξική ουσία φορμαλδεΰδη και μάλιστα τρεις φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Ο Σύλλογος Γονέων έχοντας υπόψη του όλα προαναφερόμενα στοιχεία, επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να ανευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την υγεία των μαθητών και η οποία να υλοποιηθεί κατά το νέο σχολικό έτος 2011-2012.

Μέχρι σήμερα, όμως, οι γονείς του Συλλόγου δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Γι αυτό και καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Περιφέρεια, Δήμο Κατερίνης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να δώσουν σήμερα λύση προκειμένου το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 11ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας του Συλλόγου Γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης έχει ως εξής:

«Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης τοποθετήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2009-2010 τρεις αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το ζήτημα της έλλειψης αιθουσών στο υπάρχον συμβατικό κτίριο για την στέγαση των μαθητών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Οι αίθουσες αυτές τέθηκαν στη διάθεση των μαθητών τον Μάιο του έτους 2010.

Λόγω σχετικής ειδησεογραφίας περί της επικινδυνότητας των αιθουσών τέτοιου τύπου για την υγεία των μαθητών, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης σε αυτές της τοξικής και καρκινογόνου ουσίας φορμαλδεΰδης, το σχολείο μας τον Ιούνιο του έτους 2010 απέστειλε σχετικό έγγραφο ερώτημα στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας για την καταλληλότητα ή μη των συγκεκριμένων αιθουσών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας διαβίβασε το ως άνω έγγραφο ερώτημα στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), με το υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου ΓΝΟ1/1550/22-6-2010 σχετικό έγγραφο της, ζητώντας από τον ΟΣΚ να προβεί στους ανάλογους ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιωθεί: « … ότι η χρήση των αιθουσών για τους μαθητές και τους δασκάλους είναι ασφαλής». Ο Ο.Σ.Κ. με το υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου ΕΓ 33.00/23456 έγγραφο απήντησε ότι για την τοποθέτηση των 3 αιθουσών ελαφράς λυόμενης προκατασκευής στο 11ο Δ.Σ. Κατερίνης, δόθηκε χρηματοδότηση στην Ν.Α. Πιερίας, ποσού 60.000 ευρώ, και ότι πλέον υπεύθυνη για την παραλαβή των αιθουσών και για τις μετρήσεις της φορμαλδεϋδης, είναι η επιτροπή παραλαβής, η οποία ορίζεται από τη Νομαρχία.

Στη συνέχεια επιλήφθηκε του θέματος η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κατασκευάστρια εταιρεία «ΒΗΜΚΑ Ε.Π.Ε.», η οποία απέστειλε το από 4-11-2010 έγγραφο της με το οποίο βεβαιώνει, ότι: «Στη συνέχεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας ενημερώνουμε ότι, τα υλικά κατασκευής των αιθουσών διδασκαλίας, καλύπτουν απολύτως τις εγκεκριμένες προδιαγραφές του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και όπως δηλώνεται στην «Δήλωση περί υλικών κατασκευής», είναι μη τοξικά και δεν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες. Το παραπάνω έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον Σύλλογο Γονέων και με τον τρόπο αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας θεώρησε το θέμα λήξαν.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας, στο μεταξύ χρονικό διάστημα, συναντήθηκε και συνομίλησε και με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας. Κατά την συνάντηση αυτή ο Διευθυντής μας ανέφερε, ότι σύμφωνα με έρευνα και μετρήσεις στις οποίες προέβη το Υπουργείο Παιδείας, οι αίθουσες αυτές έχουν κριθεί κατάλληλες για την στέγαση μαθητών και ακίνδυνες για την υγεία τους, και ως εκ τούτου παρέλκει η διενέργεια μετρήσεων της ποιότητας του αέρα στις άνω 3 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων, μη αρκούμενο στις ανωτέρω διαβεβαιώσεις, και θορυβούμενο από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για την ακαταλληλότητα τέτοιων ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών, προχώρησε, με χρήματα των γονέων του σχολείου, στην μέτρηση της ποιότητας του αέρα των αιθουσών αυτών. Η εξέταση διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Ελέγχου ρύπανσης του Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο μας απέστειλε την έκθεση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την οποία η συγκέντρωση της τοξικής ουσίας Φορμαλδεΰδη στον αέρα των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών που λειτουργούν στο σχολείο μας είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τους εσωτερικούς - μη εργασιακούς χώρους (σχολικές αίθουσες, κατοικίες κλπ.). Η ελληνική πολιτεία δεν έχει ακόμη θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια συγκέντρωσης φορμαλδεΰδης για μη εργασιακούς χώρους, όπως είναι οι σχολικές αίθουσες.

Αμέσως ενημερώθηκε η σχολική κοινότητα, συγκλήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, όπου αποφασίσθηκε η αναστολή της λειτουργίας των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών, η προσωρινή στέγαση των μαθητών που χρησιμοποιούσαν τις αίθουσες αυτές σε αίθουσες στο συμβατικό κτίριο, ήτοι στην αίθουσα διδασκόντων και σε άλλη αίθουσα του ισογείου και η αναζήτηση μιας καλύτερης και περισσότερο ικανοποιητικής λύσης, τονίζοντας ότι οι ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες είναι προσωρινή λύση, ότι η επιλογή τέτοιων λύσεων από την πολιτεία οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας, ότι για την οριστική λύση του προβλήματος της στέγασης των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες απαιτείται η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, η αναδιάρθρωση των τομέων, η τήρηση της χωρικής αρμοδιότητας κάθε σχολείου.

Μετά από όλα αυτά οι ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες δεν χρησιμοποιούνται, αλλά συνεχίζουν να παραμένουν στην αυλή του σχολείου. Οι μαθητές που έκαναν μάθημα στις ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες έχουν μεταφερθεί στο συμβατικό κτίριο και στεγάζονται σε «τυφλές» αίθουσες, οι οποίες και αυτές δεν φωτίζονται και δεν αερίζονται κατά κατάλληλο τρόπο.

Ο σύλλογος γονέων έχοντας υπόψη του όλα τα παραπάνω επικοινώνησε εκ νέου με τους αρμόδιους φορείς, Νομαρχία, Δήμο Κατερίνης, προκειμένου να ανευρεθεί μία λύση, διασφαλίζουσα την υγεία των μαθητών, και η οποία να υλοποιηθεί κατά το νέο σχολικό έτος 2011-2012. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Περιφέρεια, Δήμο Κατερίνης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να δώσουν σήμερα λύση προκειμένου το σχολείο μας να λειτουργήσει κανονικά από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012».