Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στη Βουλή τέλος Μαΐου οι προτάσεις για τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων


Συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου 2011, στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου με θέμα τις υποδομές Υγείας στο νομό Πιερίας.

Ο κ. Παπαγεωργίου, στην ομιλία του στη Βουλή, αναπτύσσοντας την ερώτησή του επικεντρώθηκε σε δύο γεγονότα -και ένα που μέλλεται να εξελιχθεί- τα οποία στην ουσία άλλαξαν τα τελευταία χρόνια και αλλάζουν στο άμεσο μέλλον, το χάρτη παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας στην Πιερία.

Το πρώτο γεγονός είναι η λειτουργία του νέου νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί σε απομακρυσμένο χώρο από το κέντρο της πόλης και η πρόσβαση των πολιτών της Κατερίνης, αλλά και του Νομού είναι δυσχερής. Παράλληλα, τα κτίσματα και το οικόπεδο που στεγαζόταν το παλιό νοσοκομείο είναι στο κέντρο, στην καρδιά της πόλης της Κατερίνης, και μένουν αναξιοποίητα.

Το δεύτερο γεγονός είναι εγκατάλειψη, πριν από 6 χρόνια, των κτηριακών εγκαταστάσεων και η έκταση των είκοσι οχτώ χιλιάδων στρεμμάτων, του παλιού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποασυλοποίησης, το οποίο οργανώθηκε στην πόλη της Κατερίνης και γύρω από αυτή σε 16 συνολικά δομές οι οποίες στεγάζονται σε πολλά ιδιωτικά κτίρια και κοστίζουν σε ενοίκια διακόσια πενήντα χιλιάδες ευρώ περίπου ετησίως. Κι όλα αυτά τα χρόνια η μεγάλη έκταση και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο. παραμένουν αναξιοποίητες.

Το τρίτο που εξελίσσεται σαν γεγονός είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης, να ενοποιήσει τα δυο νοσοκομεία, όπως επιτάσσουν οι επιταγές και οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποίες δεν επιτρέπουν πια τη λειτουργία των ψυχιατρικών μονάδων. Έτσι λοιπόν, το παλιό ψυχιατρικό νοσοκομείο και οι δομές του όπως εξελίχθηκαν θα ενσωματωθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Πιερίας. Ήδη φτιάχνονται εγκαταστάσεις για να εγκατασταθούν και οι ψυχιατρικές υπηρεσίες στο χώρο του νέου νοσοκομείου.

Τα ερωτήματα, που έθεσε ο κ. Παπαγεωργίου προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας κ. Χρήστο Αηδόνη, είναι:

Πως εξαιτίας αυτών των θετικών αλλαγών, βλέποντας πάντα το συμφέρον του δημοσίου, των πολιτών, αλλά και το συμφέρον των εργαζομένων, θα μπορούν όλοι οι πολίτες της Πιερίας, να έχουν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του δημοσίου;

Πώς οι πολύ καλές εγκαταστάσεις, οι μεγάλες από άποψη μεγέθους, αλλά και αξίας, θα αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος και του Υπουργείου Υγείας των πολιτών της Πιερίας και της χώρας γενικότερα;

Η απάντηση του κ Αηδόνη

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Χρ. Αηδόνης απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Παπαγεωργίου τόνισε κατηγορηματικά:

- Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν πρόκειται κανένας εργαζόμενος να χάσει τη δουλειά του. Εκείνο, το οποίο ενδιαφέρει σήμερα το Υπουργείο είναι πραγματικά να αναβαθμιστούν οι μονάδες υγείας για να μπορέσει ο κάθε πολίτης να έχει αυτό το πολύτιμο αγαθό.

Ο κ. Αηδόνης, παρατήρησε πως δυστυχώς υπάρχει μια τεράστια τερατολογία όπου διάφοροι άνθρωποι χωρίς να σκέφτονται το τι πρέπει να πουν, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα πανικού στη λογική ότι καταργούνται μονάδες υγείας ή νοσοκομεία. Στο θέμα της συγχώνευσης νοσοκομείων τόνισε πως το Υπουργείο ακολουθεί το πολιτικό πλαίσιο που ορίστηκε από την πρώτη στιγμή. Αυτό το διάστημα ξεκίνησε μία διαδικασία διαβούλευσης με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία θα κρατήσει μέχρι και τέλη Μαΐου και αυτόματα μετά όλη αυτή η διαδικασία θα έρθει στο Κοινοβούλιο. Όταν κλείσει και η διαδικασία της κοινοβουλευτικής συζήτησης, τότε και μόνο τότε θα υπάρξει η όποια ανακοίνωση για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις μονάδες υγείας σε κάθε νομό.

Για την αξιοποίηση της περιουσίας η οποία προέκυψε από τη μετακίνηση, μετεγκατάσταση των νοσοκομειακών μονάδων της Πιερίας, ο κ. Αηδόνης τόνισε κατηγορηματικά ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων διέπονται από το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, ανήκουν στην Γ΄ Υγειονομική Περιφέρεια, με διαχειριστή τις ίδιες υγειονομικές μονάδες, δηλαδή τα νοσοκομεία της Κατερίνης, και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν σε άλλους. Σχεδιάζεται, λοιπόν, η αξιοποίησή τους με γνώμονα την ανάδειξη νέων υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα για τις εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου Κατερίνης, το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρεται να καλύψει ένα κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας, μέσα από την αξιοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων για να απαλειφθεί και το πρόβλημα της μετακίνησης των πολιτών στο νέο νοσοκομείο που είναι εκτός πόλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν μπουν σε μια διαδικασία συζήτησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς για μια περαιτέρω ανάπτυξη τους και να υπάρχει μια χρηστικότητα τέτοιας μορφής, η οποία ουσιαστικά θα διαμορφώνει και ένα συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα στην κοινωνία.