Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ





Θανάσιμο κουαρτέτο: Πόσο επικίνδυνο είναι το
``μεταβολικό σύνδρομο``


Αρχίζει συνήθως με το υπερβολικό βάρος. Αργότερα προστίθεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτης.
Μιλάμε για το μεταβολικό σύνδρομο. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί και το ότι αναπτύσσεται ύπουλα, το σύνδρομο ονομάζεται επίσης "θανατηφόρο κουαρτέτο». Ύπουλο επίσης είναι ότι οι ασθένειες αυτές αλληλοενισχύονται. Έτσι, το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή καρδιακή προσβολή.
Μεταβολικό Σύνδρομο: ένας στους τέσσερις πολίτες είναι σε κίνδυνο.
Κάθε τέταρτος Έλληνας θα αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ζωής του το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα σύνδρομο που ο συνδυασμός διαφόρων συμπτωμάτων μαζί αποτελούν την μορφή της νόσου αυτής.
Τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια του μεταβολικού συνδρόμου είναι τα παρακάτω :

Κοιλιακό λίπος- παράγει ορμόνες επικίνδυνες

Για τους περισσότερους παθόντες φορείς, το μεταβολικό σύνδρομο αναπτύχθηκε από το υπερβολικό βάρος. Είναι επικίνδυνο, ειδικά το υπερβολικό
Κοιλιακό λίπος, διότι η λεγόμενη ενεργειακή "ρεζέρβα" αποτελεί ένδειξη ότι τα εσωτερικά όργανα, όπως το πάγκρεας ή το ήπαρ περιβάλλει ένα παχύ στρώμα λίπους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο λιπώδης ιστός παράγει ορμόνες επιβλαβείς που διανέμονται μέσω του αίματος στο σώμα. Αυτό φέρνει το μεταβολισμό μας εκτός ισορροπίας με αποτέλεσμα τον σταδιακό φραγμό των αιμοφόρων αγγείων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) στους άνδρες, μία περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 102 εκατοστά είναι επικίνδυνη για τις γυναίκες δεν θα πρέπει αυτή να υπερβαίνει τα 88 εκατοστά.


Η
υψηλή αρτηριακή πίεση

© Photocase.de/rbmedia
Η υπέρταση είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Τα συχνά υψηλά ποσοστά πίεσης μπορεί να περάσουν απαρατήρητα για χρόνια, διότι προκαλούν μικρή ενόχληση. Εάν δεν ακολουθήσει θεραπεία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία. Οι τιμές πάνω από 130/85 mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) συνεπάγει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό ισχύει και για τα άτομα με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα: Στους άνδρες, η τιμές HDL-χοληστερόλης κάτω από 40mg/dl θεωρούνται επικίνδυνες και στις γυναίκες, η τιμή αυτή δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 50 mg / dl.

Το «θανάσιμο κουαρτέτο» συμπληρώνει και ο διαβήτης Τύπου 2. Αυτός ο τύπος διαβήτη δεν είναι κληρονομικός, αλλά προκαλείται από λάθος διατροφή πλούσια σε θερμίδες και λίπος και τη σωματική αδράνεια.

© GettyImages

Η
απώλεια βάρους και σωστή δίαιτα μπορεί να αποτρέψει το μεταβολικό σύνδρομο

Τα καλά νέα: Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να προληφθεί. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία σε πολλές περιπτώσεις του «θανάσιμη κουαρτέτο" θεωρείται η αρχή του κακού συνιστάται δίαιτα και διατροφικές αλλαγές. Επίσης σημαντικό πολλή είναι η σωματική κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει και η ελαχιστοποίηση των άλλων παραγόντων κινδύνου. Επτά με πέντε τοις εκατό λιγότερο σωματικό βάρος, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 60 τοις εκατό.
Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή πίεση του και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες



Εκτός από την χρήση της θεραπείας φαρμάκων αφορά πρωτίστως αλλαγή στον τρόπο ζωής: απώλεια βάρους, περισσότερη άσκηση και υγιεινή διατροφή αυτοί οι παράγοντες είναι ουσιαστικής σημασίας για τη θεραπεία των τεσσάρων παραγόντων κινδύνου με επιτυχία.

© PhotoDisc
http://Kfa21.blokspot.com
Πηγή: www.wikipedia.org