Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Επιστρέφονται οι παλιές εγγυητικές στους αγρότες

Δημοσιεύτηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιστρέφονται στις επόμενες μέρες οι εγγυητικές προηγούμενων χρόνων που είχαν καταθέσει οι αγρότες για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης.
Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου εδώ και δύο χρόνια με συνεχείς παρεμβάσεις (επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς, ερωτήσεις στη Βουλή, συναντήσεις, συσκέψεις και συζητήσεις για το θέμα) γνωστοποίησε και ζήτησε – κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις - να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας με τις χρονοβόρες διαδικασίες και την καθυστέρηση στην προσέλευση των μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης, κυρίως από την Αλβανία. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι και η σημαντική οικονομική επιβάρυνση από την καταβολή των εγγυήσεων που απαιτούνται. Σοβαρό δε πρόβλημα αντιμετωπίζουν δεκάδες αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να εισπράξουν παλιές εγγυητικές παρελθόντων ετών και σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία προβλέπεται σύντομα να εκπέσουν υπέρ του δημοσίου και οι αγρότες να χάσουν τα χρήματά τους.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα μετά από συνεργασία του κ. Παπαγεωργίου με την Υφυπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θ. Τζάκρη εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, με την οποία ορίζεται ότι η ισχύς των εγγυητικών επιστολών, την οποία καταθέτουν οι εργοδότες για την μετάκληση υπηκόων τρίτων χωρών, θα είναι διάρκειας 18 μηνών.
Έτσι οι αγρότες στις επόμενες μέρες θα μπορέσουν να εισπράξουν τα ποσά που τους είχαν δεσμευτεί για τις εγγυητικές του 2009 και παλιότερα.