Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ


Μνήμη και ψάρια, πάνε μαζί

Η διατροφή πλούσια σε ψητά – μη τηγανητά - ψάρια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από ζημιές που μπορούν να οδηγήσουν σε άνοια και εγκεφαλικό

Ερευνητές, υπέβαλλαν έκθεση στο κλαδικό περιοδικό Neurology , με την οποία έχουν διαπιστώσει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικοι των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες ψημένου τόνου και άλλων ψαριών υψηλών σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τα λεγόμενα «σιωπηλά» τραύματα εγκεφάλου, που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της γνωστικής ικανότητας και το αγγειακό εγκεφαλικό.

Μία εγκεφαλική αλλοίωση, ή μια περιοχή νεκρωμένη από θρόμβο, προκαλεί ένα τμήμα χαλασμένου ιστού στον εγκέφαλο, συνήθως από έλλειψη ροής αίματος στην περιοχή. Το τραύμα μετονομάζεται ως «σιωπηλό» εάν αναπτύχθηκε σε κάποιον που δεν είχε ένα αναγνωρισμένο εγκεφαλικό ή μια παροδική ισχαιμική επίθεση, αποκαλούμενη και μίνι-εγκεφαλικό. Τα «σιωπηλά» τραύματα εγκεφάλου είναι πολύ κοινά, ειδικά καθώς ένα άτομο γίνεται ηλικιωμένο. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σκέψης, απώλεια μνήμης και εγκεφαλικό.

«Προηγούμενα συμπεράσματα έχουν δείξει ότι τα ψάρια και τα έλαια των ψαριών, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του εγκεφαλικού, αλλά αυτό είναι μια από τις μελέτες που εξετάζει μόνο την επίδραση των ψαριών στις νεκρωμένες περιοχές από θρόμβο του εγκεφάλου σε υγιή, ηλικιωμένα άτομα, …» λέει σε ένα δελτίο ειδήσεων ο Jyrki Virtanen, PhD , RD, στο πανεπιστήμιο του Kuopio στη Φινλανδία,.

Για τη μελέτη, ο Virtanen και οι συνάδελφοί του, εξέτασαν τα αποτελέσματα Μαγνητικής τομογραφίας (MRI) του εγκεφάλου 3.600 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και πάνω, που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλοαγγειακής ασθένειας. Πέντε έτη αργότερα, οι ερευνητές ξαναεξέτασαν 2.313 άτομα που είχαν συμφωνήσει με τη συνέχιση της έρευνας και τους υπέβαλαν σε ερωτήσεις για τη διατροφή τους, όπως την ποσότητα ψαριών που έτρωγαν.

Αφού συνέκριναν τις μαγνητικές και ανέλυσαν τις διατροφικές πληροφορίες, η ερευνητική ομάδα έμαθε ότι οι ενήλικοι που έτρωγαν μη-τηγανισμένο τόνο και άλλα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον τρεις φορές εβδομαδιαίως, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο σχεδόν 26% για «σιωπηλά» εγκεφαλικά τραύματα από εκείνους που επέλεγαν τέτοια τρόφιμα λιγότερο συχνά.

Η κατανάλωση μίας μόνο μερίδας ψαριών ανά εβδομάδα, είχε επίσης ένα προστατευτικό όφελος. Οι ενήλικοι σε αυτήν την κατηγορία, μείωσαν τον κίνδυνο «σιωπηλών» τραυμάτων εγκεφάλου κατά 13%.
Εκείνοι δε, που επέλεξαν την τακτική κατανάλωση ψαριών, είχαν επίσης λιγότερες αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου τους.

«Τρώγοντας τόνο και άλλους τύπους ψαριών, φαίνεται να βοηθά στην προστασία από την απώλεια μνήμης και το εγκεφαλικό, αυτά τα αποτελέσματα δεν βρέθηκαν σε ανθρώπους που έτρωγαν τακτικά, τηγανισμένα ψάρια,» λέει ο Virtanen . «Περισσότερη έρευνα απαιτείται ως προς το γιατί αυτοί οι τύποι ψαριών μπορούν να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα, αλλά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA φαίνεται να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο.»

Εκτός από τον τόνο, ο σολομός, το σκουμπρί, οι ρέγγες, οι σαρδέλλες, και οι αντσούγιες είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

ΠΗΓΗ: LIFEINBALANCE.गर

Στρουμφίζει η.......STROUMFITA