Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΕ ΜΙΑ .....ΑΦΙΛΟΞΕΝΗ ΠΟΛΗ ΓΙ ΑΥΤΟ;;;

Ποδήλατο: Τί πρέπει να προσέχει ένας ποδηλάτης πριν ανέβει στο ποδήλατό του αλλά και κατά την διάρκεια που ποδηλατεί.

Το να ποδηλατείς σε μία αφιλόξενη για το ποδήλατο πόλη όπως είναι η Κατερίνη δεν είναι απλό θέμα. Θα πρέπει να μπεις στην ψυχολογία του οδηγού αυτοκινήτου, του μοτοσικλετιστή αλλά και του πεζού για να μπορέσεις να επιβιώσεις χωρίς προβλήματα. Θα πρέπει κατ' αρχήν να οδηγείς αμυντικά. Να μπορείς ανά πάσα στιγμή να προβλέψεις την επόμενη κίνηση των υπολοίπων χρηστών του δρόμου αλλά ταυτόχρονα να κάνεις προβλέψιμη την δική σου κίνηση. Γι αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεις πάντα κάποια απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Παραθέτω λοιπόν επιγραμματικά κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχει ο κάθε ένας ποδηλάτης που ποδηλατεί μέσα στην πόλη αλλά και όχι μόνο.

Εξοπλισμός:
Ρόδες: Οι ρόδες πρέπει να είναι καλά φουσκωμένες και να μην είναι υπερβολικά φθαρμένες γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε σωστή πρόσφυση και δεν μας βοηθάει στο φρενάρισμα ή και στις στροφές.
Φρένα: Τα φρένα μας θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα ώστε να φρενάρουν σωστά και με ένα απαλό άγγιγμά τους μόνο. Εάν όταν φρενάρουμε κάνουν πολύ θόρυβο (τρίξιμο) τότε αυτό είναι δείγμα της κακής κατάστασής τους.
Αλυσίδα: Η αλυσίδα μας θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, καθαρή και καλά λαδωμένη. Ποτέ δεν προσθέτουμε εμείς αυθαίρετα οποιοδήποτε λιπαντικό (και σίγουρα όχι γράσσο). Εάν λερωθεί η αλυσίδα μας με λάσπη τότε την καθαρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Στην αγορά υπάρχουν φτηνές λύσεις καθαρισμού αλυσίδας.
Φώτα: Το ποδήλατο μας ειδικά όταν κυκλοφορούμε την νύχτα ΠΡΕΠΕΙ να έχει ανακλαστικά στα πεντάλ, στις ρόδες, μπρός και πίσω και οπωσδήποτε να έχει φώτα!!!
Πολύ προσοχή στα φώτα!!! λευκό παλλόμενο ή σταθερό εμπρός και ερυθρό παλλόμενο ή σταθερό πίσω. Τα φώτα δεν είναι μόνο για να βλέπετε εσείς... είναι κυρίως για να σας βλέπουν οι υπόλοιποι.
Κράνος: Το κράνος όσο άβολο και να σας φαίνεται είναι απαραίτητο γιατί μπορεί να σας σώσει την ζωή!!!! Τα ποδηλατικά κράνη είναι ιδιαίτερα ελαφρά και αεριζόμενα.
Το βράδυ καλό είναι να φοράτε φωσφοριζέ γιλέκο ή/και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Τα γυαλιά ηλίου κατά την ημέρα είναι πολύ βασικά γιατί προστατεύουν από πιθανές θαμπώσεις αλλά και από διάφορα πετούμενα που μπορεί να χτυπήσουν στο μάτι σας.

Οδηγική συμπεριφορά:
Είναι πολύ βασικό να ακολουθείτε τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Ας αναφέρουμε λοιπόν κάποιους βασικούς κανόνες.

Δεν εισερχόμαστε σε μονόδρομο.
Δεν κινούμαστε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
Δεν παραβιάζουμε ερυθρό σηματοδότη.
Δεν κινούμαστε επάνω σε πεζοδρόμιο ή πεζόδρομο εκτός και αν έχουμε ταχύτητα πεζού.
Δεν προσπερνάμε από δεξιά κανένα όχημα.
Όταν κάνουμε προσπέραση κάποιου σταθμευμένου οχήματος τότε κρατάμε απόσταση μεγαλύτερη από το άνοιγμα της πόρτας του.
Δεν κάνουμε επικίνδυνες μανούβρες αλλά κρατάμε μια σταθερή πορεία η οποία είναι προβλέψιμη από όποιον μας ακολουθεί.
Κάνουμε αντιληπτή την πρόθεση μας να στρίψουμε σε όσους μας ακολουθούν, με έκταση του χεριού μας.

Τώρα λοιπόν που άνοιξε ο καιρός είναι ευκαιρία για περισότερες και ασφαλέστερες ποδηλατικές αποδράσεις! Και μην ξεχνάτε οτι ο σύλλογος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ διοργανώνει κάθε Κυριακή στις 17:00 ποδηλατάδες με τόπο συνάντησης την Πλατεία Ελευθερίας.

Τηλέμαχος Ιωάννου
Μέλος Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας