Σάββατο 28 Μαΐου 2011

σπίτι με χαρακτήρα

Για την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας είναι η καλή ενέργεια που δίνει στο σπίτι σου ζωή και η ενέργεια προέρχεται από το χαρακτήρα σου και μόνο. Άρα πρέπει να το κάνεις το βήμα, αν θέλεις να βγεις από το average και να ξεχωρίσεις αληθινά και να χαίρεσαι ένα σπίτι με χαρακτήρα.



Γίνεται ένα σπίτι να είναι τέλειο και αισθητικά άρτιο και παρ’ όλα αυτά να μοιάζει κρύο ή ακόμα να μην είναι διακοσμημένο καθόλου και να είναι μια γλύκα, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε αυθεντικό περιβάλλον...

  • το mix n’ match είναι ένα εύκολο ύφος για να ανακατέψεις πράγματα και χρονιές και μόδες και μπορείς να το έχεις εύκολα. Σίγουρα θέλει σκέψη και δοκιμή αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει. Εσύ κρατάς το τιμόνι της οδήγησης και μπορείς να το πας όπου θέλεις, αλλά θέλει τόλμη. Μη σταματήσεις αν δεν έρθει η στιγμή που δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από μια γωνιά του σπιτιού σου. Μέχρι τότε θα δοκιμάζεις με ότι έχεις και θα τα φέρνεις γύρω-γύρω. Το σκέτο «ωραίο» δεν πρέπει να σου φτάνει, δεν πρέπει να σε καλύπτει. Μόνο αν έρθει η στιγμή που θα πεις «αα!» μόνο τότε σταματάς.
  • Φύλα καλά και παρατήρησε τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του σπιτιού σου. Κάποια έχουν και απ’ αυτό! Αν είσαι από τις τυχερές, κράτα τες και φύλαξε τες ώστε να φαίνονται. Η αρχιτεκτονική δίνει αέρα και στυλ που δε ξεπερνιέται με καμία διακόσμηση στον κόσμο. Η διακόσμηση επινοήθηκε ως πρόσθετο είδος και τη λατρεύω αλλά το σωστό να το λέμε. Σε ένα χώρο με αρχιτεκτονική δε βάζεις ούτε κουρτίνες. Άρα πρόσεξε πριν ξηλώσεις μωσαϊκά, πριν ξηλώσεις γύψινα, πριν αλλάξεις ντουλάπες και τα λοιπά.
  • Βάλε τα αγαπημένα σου χρώματα, μη φοβηθείς. Δεν υπάρχει μόνο το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο. Δόξα το Θεό υπάρχουν πάρα πολλά. Διάλεξε.
  • Θυμάσαι τη ροή του χρώματος που είχαμε συζητήσει; Κάτι που δε σου είχα πει είναι πως για να κρατήσεις τη ροή του χρώματος, ροή και όχι έκθεση ή αλλιώς να μη μοιάζει με σεταρισμένο το περιβάλλον, πρέπει σε ένα και μόνο δωμάτιο, τα αντικείμενα που έχουν το ίδιο χρώμα να έχουν διαφορά μεγέθους. Δηλαδή αν βάλεις ένα κόκκινο χαλί, θα βάλεις ένα κόκκινο βάζο μεγάλο και έναν πίνακα με κόκκινες μικρές λεπτομέρειες ή ένα -δύο κόκκινα βιβλία στο τραπέζι σου.
  • Στη τέχνη μη νομίζεις ότι θα σπαταλήσεις πολλά αν κινηθείς έξυπνα. Μην κρεμάσεις τίποτα που να έχεις γι’ αυτό την αίσθηση του εφήμερου. Η τέχνη δεν είναι μόδα, είναι αισθητική και συναίσθημα. Μπορείς να κορνιζάρεις ακόμα και σελίδες από περιοδικό αν έχουν κάτι που σου αρέσει. Φυσικά και κείμενα, logo και τα ποιήματα σου γραμμένα σε ότι υλικό θέλεις. «Τίποτα δεν είναι τέχνη, μέχρι κάποιος να πει ότι είναι» είπε κάποιος που τώρα δε θυμάμαι αλλά είχε δίκιο.  
  • Διάλεξε ένα θέμα αν δεν κάνεις το mix n’ match. Θα είναι πιο εύκολο. Φυσικά μη το παρακάνεις αλλά κράτα το σα βάση. Μαρόκο, Κίνα, Ιαπωνία, Γαλλία, Περού, Ελλάδα. Χώρες που έχουν μπόλικη κουλτούρα να βάλεις και στις τσέπες. Πάρε τα χρώματα τους και μόνο αν θέλεις, δες το εναλλακτικά.
  • Κράτα τα παλιά. Έχουν φτιάξει το χαρακτήρα τους εδώ και χρόνια. Μπορείς να τα συνδυάσεις με φρεσκαδούρα και να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα, μοναδικό σαν και εσένα. Σκέψου να τα βάψεις, να τα ξύσεις, να τα αλλάξεις αν χρειαστεί. Reuse, Recycle, Upcycle please!
  • Ότι είπα για τα παλιά ισχύει και για τα καινούργια. Ένα κομμάτι από ένα σχεδιαστή, παλιό ή νέο, πάντα κάνει το χώρο διαφορετικό και του δίνει χαρακτήρα. Πάρε όμως αυτό που σου αρέσει εσένα και τίποτα άλλο. Αυτά τα κομμάτια δεν είναι μόδα, είναι στυλ και δε φεύγουν ποτέ από τη μόδα.
  • Τα μοτίβο και τα υφάσματα κάνουν στυλ, πολυτέλεια, διαφορετικότητα. Χρησιμοποίησε τα. Δε βγαίνουν λάθος. Η τέταρτη διάσταση σε ένα χώρο είναι η υφή. Αυτό είναι δικό μου μότο. Πολύ ή λίγο, κάνει το κόσμο του σπιτιού σου ωραιότερο και πιο γεμάτο. Ατμόσφαιρα που τη νιώθεις στο πετσί σου και την αγγίζεις την ώρα που μπαίνεις σε ένα σπίτι.
  • Τελευταίο άφησα το αγαπημένο μου που λέγεται συλλογές. Ναι κάνουν καλό, κάνουν θέμα, κάνουν ενδιαφέρον θέμα συζήτησης.Βρες πρωτότυπους τρόπους να τις δείξεις. Μια ωραία ιδέα είναι η συλλογή με κομπολοϊα σε συνδυασμό με παλιές φωτογραφίες από ρεμπέτες με κομπολόγια και μάγκες μιας άλλης εποχής.Τις τυπώνουμε, τις κορνιζάρουμε σε αυτές τις βαθιές κορνίζες του Ikea και μέσα σε κάθε μία βάζουμε ένα κομπολόι, κρεμασμένο     πηγή:rdeco.gr