Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Έγινε «καπνός» ο κόπος των καπνοπαραγωγών

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές των καπνών στο Μοσχοχώρι έστειλε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοσχοχωρίου του Δήμου Κατερίνης. Κ. Αντώνιος Ευαγγελόπουλος στην εταιρία «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε.» η οποία και αγόρασε τα περισσότερα καπνά στο χωριό. Ο κ. Ευαγγελόπουλος εκφράζοντας την απογοήτευση και την αγανάκτηση όλων των καπνοπαραγωγών του Μοσχοχωρίου ζητά από την εταιρία να επανεξετάσει και να βελτιώσει τις τιμές ώστε να δώσει ελπίδα και προοπτική στους καπνοπαραγωγούς.

Το κείμενο της επιστολής

ΠΡΟΣ: Την εταιρία «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε.»

Ανάστατοι είναι οι αγρότες – καπνοπαραγωγοί του Μοσχοχωρίου Πιερίας, μετά την γνωστοποίηση των τιμών που έδωσε η εταιρία σας «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε.». Στα περισσότερα καπνά η τιμές είναι τόσο χαμηλές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Οι καπνοπαραγωγοί του Μοσχοχωρίου, στην πλειονότητά τους, είναι έμπειροι και καλοί γνώστες της καπνοκαλλιέργειας, δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, ενώ περιμένουν από αυτή την παραγωγή, να καλύψουν το κόστος και τις ανελαστικές δαπάνες του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Η χαμηλή αυτή τιμολόγηση του συνόλου των καπνών του Μοσχοχωρίου από την εταιρία σας, δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως είναι επιλεκτική και κατευθυνόμενη, αλλά έγινε ίσως τυχαία και από κακή εκτίμηση.

Η καπνοκαλλιέργεια για το Μοσχοχώρι, ιδιαίτερα σ αυτήν δύσκολη και κρίσιμη οικονομική συγκυρία, είναι η βασική πηγή εισοδήματος και υπάρχει η προσδοκία πως θα παραμείνει σ’ αυτή την καλλιέργεια ένας ικανός αριθμός νέων παραγωγών, αφού θα μπορούν εξασφαλίσουν ένα εισόδημα που θα τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς στο χωριό.

Δυστυχώς αυτή η τακτική εκ μέρους της εταιρίας σας, να «κατεδαφίζει» συνολικά τις τιμές του καπνού, μας απογοητεύει και είναι σίγουρο πως θα απογοητεύσει και οδηγήσει στην ανεργία πολλές οικογένειες.

Πιστεύοντας πως η εταιρία σας, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες καπνικές εταιρίες της χώρας μας και συνεργάζεται χωρίς προβλήματα για πολλά χρόνια με τους περισσότερους καπνοπαραγωγούς της Πιερίας και ιδιαίτερα του Μοσχοχωρίου, θα μπορούσε να επανεξετάσει και να βελτιώσει τις τιμές. Έτσι θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους καπνοπαραγωγούς μας.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας

Ευαγγελόπουλος Αντώνιος