Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Μήπως ροχαλίζει ο σύντροφός σας;

Οι περισσότερες από εμάς, έχουμε γίνει ακροάτριες σε μια βραδιά-ρεσιτάλ ροχαλητού. Για να μην μείνετε άλλο βράδυ άυπνες, βοηθήστε τον επιτέλους να ανακαλύψει τι φταίει…
H λύση δεν είναι να τον στείλετε στον καναπέ, αλλά να μάθετε τι προκαλεί το ροχαλητό και να το κόψετε -επιτέλους- από ενοχλητικό soundtrack της κρεβατοκάμαράς σας. Το ροχαλητό συνήθως ξεκινά, όταν ο αέρας δεν μπορεί να περάσει ελεύθερα από τη μύτη ή το λαιμό. Τότε αρχίζει ο βρυχηθμός και ο δικός σας εφιάλτης. Τι μπορεί όμως να φταίει;
1) Αλλεργίες: Απομακρύνετε τη σκόνη από το σπίτι -κυρίως από την κρεβατοκάμαρα- και τις τρίχες που πιθανόν αφήνει πίσω του το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Όταν ο αέρας που αναπνέουμε είναι καθαρός, ξεμπλοκάρει και το διάφραγμα στη μύτη. Θέστε τις αλλεργίες του υπό έλεγχο και σίγουρα θα πετύχετε έναν πιο ήρεμο ύπνο. Ένας ιονιστής αέρος στην κρεβατοκάμαρα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.
2) Μήπως έφαγε μια king-size πίτσα ; Η υπερκατανάλωση φαγητού ή ποτού οδηγεί σίγουρα σε έναν ανήσυχο ύπνο. Γι’αυτό θα πρέπει πριν τον ύπνο να φροντίσετε ο σύντροφός σας να καταναλώνει κάτι ελαφρύ, να κόψει τροφές που του προκαλούν –ίσως- δυσφορία, στην αναπνοή (σάλτσες, τηγανητά, σουβλάκια, κλπ) καθώς και τα πολλά ποτά. Τσεκάρετε λοιπόν το διαιτολόγιό του!
3) Μήπως καπνίζει σαν φουγάρο; Το τσιγάρο καταστρέφει το λαιμό και κάνει εντονότερο το πρόβλημα. Προτείνετέ του τρόπους, για τον κάνετε τουλάχιστον να το περιορίσει εάν όχι να το κόψει. (τσίχλες νικοτίνης, ειδικά patch, κλπ).
4) Κοιμάται ανάσκελα; 9 στους 10 ανθρώπους έχουν την τάση να ροχαλίζουν όταν κοιμούνται ανάσκελα। Εάν ο ίδιος δεν φροντίζει να γυρίζει στο πλάι, απλά τον σπρώχνετε για να γυρίσει. Μια καλή ιδέα –γιατί το σπρώξιμο δεν είναι και ότι καλύτερο- θα ήταν να τον εφοδιάσετε με τις ρινικές αυτοκόλλητες ταινίες εξωτερικής χρήσης, οι οποίες βελτιώνουν την αναπνοή και μπορεί να σας γλιτώσουν από το dolby surround ροχαλητό.
www.jenny.gr
5) Έλλειψη άσκησης; Τα πολλά παραπάνω κιλά, επιδρούν αρνητικά στην αναπνοή. Σίγουρα ο σύντροφός σας, δεν θα γίνει ξαφνικά μόνιμος κάτοικος γυμναστηρίου, η άσκηση όμως, ακόμα και αν είναι ήπιας μορφής, (π.χ. περπάτημα) βοηθά στην καλυτέρευση της υγείας και κατά συνέπεια στη διευκόλυνση της αναπνοής.
* Εάν τα προβλήματα παραμένουν, καλύτερα να επισκεφθείτε έναν γιατρό, παθολόγο ή ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να εξετάσει μύτη, αυτιά, και λαιμό. Μπορεί το ροχαλητό να κρύβει κάποιο άλλο πρόβλημα και να χρειαστεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις.