Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερίας: Καμπάνια για τη συλλογή χρησιμοποιημένου λαδιού από τα νοικοκυριά


Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008», καλούμε τους συμπολίτες μας να πάρουν μέρος στην συστηματική προσπάθεια συλλογής χρησιμοποιημένου – καμένου ελαίου από τις κουζίνες των νοικοκυριών που έχουμε ξεκινήσει.
Όπως είναι γνωστό το μαγειρικό λάδι που δεν καταναλώνεται και πρέπει να πεταχτεί, είναι ένα υλικό με δύο όψεις: Από τη μια αποτελεί ισχυρά ρυπαντικό φορτίο – αναφέρεται ότι ένα λίτρο λαδιού μπορεί να ρυπάνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ενώ δημιουργεί πολλά προβλήματα ακόμη και στους βιολογικούς καθαρισμούς. Από την άλλη αποτελεί καύσιμο με υψηλή θερμογόνο δύναμη και σχετικά εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε βιοντίζελ (βιοκαύσιμο).
Στη χώρα μας γίνεται σε κάποιο βαθμό συλλογή...
χρησιμοποιημένου λαδιού από καταστήματα εστίασης για τη μετατροπή του σε βιοκαύσιμο. Δεν γίνεται όμως συστηματική συλλογή από τα νοικοκυριά.
Θέλοντας να συμβάλλουμε ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό, οι Φίλοι του Περιβάλλοντος εγκαινιάσαμε μια συνεργασία με τον επιχειρηματία συλλογής ελαίων και ελαιουργό της περιοχής μας κ. Αντώνη Χατζηανδρώνη. Με τη συνδρομή του κ. Χατζηανδρώνη έχουμε προμηθευτεί μικρά εύχρηστα πλαστικά δοχεία, χωρητικότητας 15 λίτρων, κατάλληλους για την αποθήκευση του χρησιμοποιημένου λαδιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Όποιος θέλει να συλλέξει το λάδι της κουζίνας του μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να προμηθευτεί ένα τέτοιο κάδο. Για την επικοινωνία αυτή έχουν οριστεί τα μέλη του συλλόγου μας Γιώργος Περδίκης, τηλ. 6946967552, Δημήτρης Μαυροειδής τηλ. 6977749252 και Στάθης Συμεωνίδης τηλ. 6946901573.
Στη συνέχεια, όταν ο κάδος γεμίσει μπορεί να απευθυνθεί τηλεφωνικά απευθείας στον επιχειρηματία (το τηλέφωνο αναγράφεται σε ειδικό αυτοκόλλητο πάνω στον κάδο) για την παραλαβή και την αντικατάστασή του με έναν άδειο.
Στην εκδήλωση που οργανώνουμε το Σάββατο 4 Ιουνίου, ώρα 7.30 μμ στο ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ (Π.Π. Γερμανού 2 στην Κατερίνη) σχετικά με την ανακύκλωση των ελαίων και τα βιοκαύσιμα, μπορούν όσοι φίλοι και συμπολίτες μας ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά και να λύσουν τις απορίες τους γύρω από τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η συλλογή και η ανακύκλωση.
Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος εγκαινιάζουμε αυτή την δράση ως έμπρακτη συνεισφορά στη φετινή ημέρα του περιβάλλοντος. Θα θέλαμε όμως, με τη συμμετοχή των φίλων και πολιτών να γίνει μια διαρκής δράση για μια ουσιαστική συμβολή στη λύση των προβλημάτων του περιβάλλοντος.