Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Χαρούμενα Weekends ξανά!


Kάθε Παρασκευή είσαι έτοιμη να χαλαρώσεις και να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου... Ή μήπως όχι; Βλέπεις, οι περισσότερες σαμποτάρουμε τα Σαββατοκύριακά μας είτε κάνοντας όλες τις δουλειές που αφήσαμε πίσω την υπόλοιπη εβδομάδα είτε περνώντας τα μπροστά στην τηλεόραση. Έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωογόνησης... πάει περίπατο. Αν όμως θέλεις να υποδεχτείς την επόμενη Δευτέρα αληθινά ανανεωμένη, δεν έχεις παρά να
προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου στα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης που έδειξε ότι οι γυναίκες απολαμβάνουμε την άσκηση και τη συμμετοχή σε κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες εξίσου με το σεξ, το relaxing και το shopping! Για να έχεις δε τα καλύτερα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσεις έστω έναν από τους κανόνες που ακολουθούν.
[Κανόνας 1]
Απελευθερώσου με ασκήσεις
Είναι γνωστό ότι η γυμναστική συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο (ορμόνες αντι-στρες και φυσικής αναλγησίας που ονομάζονται και «ορμόνες της ευτυχίας»). Δεν είναι όμως εξίσου γνωστό ότι ικανοποιεί μία άλλη, βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου: την ανάγκη να εκτελεί και να υπερέχει. «Η γυμναστική σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να είσαι ο καπετάνιος του προσωπικού σκάφους σου» διευκρινίζει η Δρ Lyubomirsky, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης θεωρείται καλή, ωστόσο είναι προτιμότερο να γίνεται υπαίθρια. Η συγκεντρωτική εξέταση έντεκα σχετικών ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο «Environmental Science & Technology», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στη φύση, τείνουν να αισθάνονται πιο απελευθερωμένα και ενεργά συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Επιπλέον όφελος αποτελεί το γεγονός ότι όσο περισσότερο γυμνάζεται κάποιος, τόσο περισσότερο καθαρίζει το μυαλό του. Η Δευτέρα, λοιπόν, θα σε βρει πιο ικανή να διατηρήσεις τη δύναμή σου για όλη την εβδομάδα είτε περάσεις το σαββατόβραδο χορεύοντας είτε περπατήσεις την Κυριακή το
πρωί στο πάρκο είτε ρίξεις την πρώτη σου βουτιά στη θάλασσα είτε κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατό σου.

[Κανόνας 2]
Χρησιμοποίησε το κοινωνικό δίκτυο
Ακόμα κι αν λατρεύεις να περνάς όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σου, πρέπει να αποκτήσεις τη συνήθεια να καλείς πού και πού στο σπίτι σου κάποιο/α φίλο/η ή και περισσότερους. «Το συναίσθημα του συνδέομαι και του αγαπιέμαι αποτελεί το μεγαλύτερο προάγγελο της ευτυχίας» υποστηρίζει η Cassie Mogilner, βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ευδαιμονίας. Επιπλέον θετικό της κοινωνικότητας είναι το ότι σε ενθαρρύνει να ξοδεύεις χρήμα και χρόνο στην απόκτηση νέων εμπειριών, κάτι που, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, θα σε ευχαριστήσει περισσότερο από την αγορά υλικών αντικειμένων. «Η απόκτηση ενός ωραίου ρούχου ναι μεν μπορεί να σου προσφέρει χαρά, αλλά πολύ σύντομα η χαρά αυτή εξανεμίζεται ή μετατρέπεται σε συνήθεια» εξηγεί η Δρ Sonia Lyubomirsky, συγγραφέας του βιβλίου-οδηγού με τίτλο «How of Happiness». Αντίθετα, την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης ή το μαγείρεμα ένα σαββατόβραδο για δυο-τρεις φίλους θα τα φέρνεις ξανά και ξανά στο νου σου μέρες, εβδομάδες ή και μήνες μετά.

[Κανόνας 3]
Δοκίμασε να ταΐσεις την ψυχή σου
Ανεξαρτήτως θρησκεύματος, η πίστη και η προσευχή ικανοποιούν μία από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες: την αίσθηση ότι το άτομο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο εθελοντισμός, κατά τη Δρα Lyubomirsky, η οποία προτείνει επίσης τη γιόγκα ή οποιαδήποτε άσκηση διαλογισμού ως εναλλακτική λύση. Νέες έρευνες δείχνουν, εξάλλου, ότι η συστηματική πνευματική άσκηση μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο σε μονοπάτια θετικών και υγιών σκέψεων. Επομένως, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στον κυριακάτικο εκκλησιασμό, τη δίωρη ενεργή παρουσία σου στην πιο κοντινή στέγη απόρων ή ένα σεμινάριο τάι τσι τσουάν.

Η απόλαυση στα... πάνω της!
Συμπίεσε τις μικροδουλειές σου Για να μη σε «πνίξει» η λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις μόλις σε ένα Σαββατοκύριακο, προσπάθησε να κλείσεις σε ένα συγκεκριμένο τρίωρο τα βασικότερα. «Θα αποφύγεις έτσι να πεις: �Θα αφήσω τις πιο άχαρες δουλειές για αργότερα�, κάτι που τελικά θα σε κρατήσει απασχολημένη από το πρωί μέχρι το βράδυ» εξηγεί η Δρ Mogilner. Η ειδικός υποστηρίζει, επίσης, ότι σίγουρα υπάρχουν δουλειές που μπορούν να αγνοηθούν ή να γίνουν ευκολότερα. Για παράδειγμα: χρειάζεται όντως όλο το σπίτι σου «πέρασμα» με ηλεκτρική σκούπα;

Αποσυνδέσου Ύστερα από μια γεμάτη επαγγελματικές υποχρεώσεις και δύσκολες αποφάσεις εβδομάδα η τηλεόραση μοιάζει με όαση; Στην πραγματικότητα, δεν σε χαλαρώνει. Ομάδα κοινωνιολόγων του Παν/μίου του Μέριλαντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα λιγότερο ευτυχισμένα άτομα παρακολουθούν 30% περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Περιόρισε, επιπλέον, το σερφάρισμα στο Internet, κλείσε το κινητό σου και απόφυγε να τσεκάρεις mails, ειδήσεις, κ.λπ. που αφορούν στη δουλειά.

Αναθεώρησε την άποψή σου για τα κυριακάτικα βράδια Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσο πιο συχνά ανακαλείς δυσάρεστες εμπειρίες, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να τις δεις να επαναλαμβάνονται. Στην περίπτωση, λοιπόν, που έχεις περάσει αρκετά μελαγχολικά κυριακάτικα βράδια ενόψει ακόμα μίας εργάσιμης εβδομάδας, απλώς ξέχασέ τα! Αυτή την Κυριακή θα γεμίσεις το χρόνο σου με μία ευχάριστη δραστηριότητα κι έτσι το βράδυ θα πέσεις να κοιμηθείς με καλή διάθεση και ευχάριστες μνήμες και όχι με τσακισμένα νεύρα.