Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Γιατρέ, εσείς τι κάνετε για το δέρμα σας;


1. Ποια είναι η καθημερινή ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας;Η καθημερινή φροντίδα μου περιλαμβάνει φυσικά το ξύρισμα, για το οποίο πρέπει να αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο, ώστε να αποφεύγουμε ερεθισμούς και μικροκοψίματα. Καλή ενυδάτωση με χλιαρό νερό στην αρχή και κατόπιν ελαφρύ μασάζ με έναν καλό αφρό ξυρίσματος είναι απαραίτητα, όπως και η χρήση μιας σχετικά άθικτης λεπίδας ξυραφιού. Στη συνέχεια, καλό ξέβγαλμα με χλιαρό νερό και, τέλος, εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας ή λοσιόν, π.χ. με Aloe Vera.


2. Πώς αναζωογονείτε το πρόσωπό σας μετά από μια δύσκολη ημέρα;
Το κουρασμένο πρόσωπο χρειάζεται αρχικά έναν καλό καθαρισμό από τους ρύπους, ώστε οι πόροι να ανοίξουν και να δεχτούν την περιποίηση. Ένα καλό δερματολογικό σαπούνι προσώπου ενδείκνυται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Αν έχω διαθέσιμο χρόνο, εφαρμόζω μια μάσκα προσώπου με φυτικά εκχυλίσματα, που βοηθά στην τόνωση της κουρασμένης επιδερμίδας.

3. Ποια φροντίδα ή προϊόν δεν θα εγκαταλείπατε ποτέ;
Η καλή ενυδάτωση είναι σωτήρια, ιδίως τις κρύες ημέρες του χειμώνα, ενώ ένα καλό αντιηλιακό, που η συσκευασία του να αναγράφει «oil free», για τους μήνες με ηλιοφάνεια ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα από τη φωτογήρανση.

4. Ποια είναι τα συστατικά-«κλειδιά» που πρέπει να αναζητούν οι άνδρες στα προϊόντα φροντίδας τους;Στην ηλικία των 20 ετών, εάν και εφόσον έχουν απαλλαγεί από τα προβλήματα ακμής της εφηβείας, η περιποίη­ση περιορίζεται σε ήπια πρόληψη και ενυδάτωση. Μετά τα 30, το δέρμα αποκτά «μνήμη» και σε αυτή την ηλικία βάζουμε τις βάσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Άρα, εκτός από αυτό που είπαμε πιο πριν, προστίθεται και ήπια χρήση αντιγηραντικών ουσιών, όπως βιταμίνες και οξέα φρούτων. Στα 40 και στα 50, η περιποίηση μπορεί να προσλαμβάνει και πιο εντατικές μορφές, όπως πίλινγκ, ρετινοειδή, λιποϊκό οξύ, ακόμη και αισθητικές παρεμβάσεις από γιατρό.

5. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνδρες στη φροντίδα της επιδερμίδας τους;Αφενός η πλήρης εγκατάλειψη του δέρματος στην τύχη του και αφετέρου η χρήση ακατάλληλων προϊόντων, όπως δανεικών από τη σύντροφο ή σκευασμάτων που προτείνονται από διαφημιστικά φυλλάδια χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος δερματολογικός έλεγχος.

6. Πιστεύετε ότι η ανδρική περιποίηση είναι ένα ταμπού που αποτελεί παρελθόν;Η ανδρική περιποίηση δεν αποτελεί πια ταμπού, γιατί και το ανδρικό δέρμα, μολονότι είναι ανθεκτικότερο, δεν παύει να χρειάζεται και αυτό φροντίδα και προστασία। Η εικόνα του άνδρα αλλάζει μαζί με τις κοινωνικές εξελίξεις. Σήμερα, οι συνθήκες για τον άνδρα είναι πιο ανταγωνιστικές, άρα «τα όπλα των γυναικών» βρίσκουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς στον ανδρικό πληθυσμό.
www.vita.gr