
Η διατροφή σχετίζεται με το 40% των καρκίνων που εμφανίζονται στους άνδρες και με το 60% στις γυναίκες. Ας δούμε συγκεκριμένα ποιοι παράγοντες της διατροφής σχετίζονται περισσότερο με την εμφάνιση καρκίνου.
- Παχυσαρκία και χαμηλή φυσική δραστηριότητα: η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου στήθους, παχέως εντέρου, οισοφάγου, ήπατος και μήτρας.
- Αλκοόλ: περισσότερα από 2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα για πολλά χρόνια, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης των καρκίνων: στόματος, φάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος και στήθους. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κανείς, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες.
- Υψηλή κατανάλωση λίπους: σχετίζεται με καρκίνο παχέως εντέρου, προστάτη, μήτρας, μαστού.
- Χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών: μεγαλύτερη εμφάνιση καρκίνου του εντέρου σε άτομα που δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες (πηγές: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως).
- Πρόσληψη καρκινογόνων ουσιών από τροφές
Τι μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον καρκίνο;
Να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή:
- να έχει ένα καλό και υγιές βάρος (η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο)
- να τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά (φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες)
- να έχει ποικιλία στη διατροφή του ώστε να παίρνει όσες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χρειάζεται
- να προσθέτει λίγο αλάτι στο φαγητό και να αποφεύγει τα τρόφιμα που περιέχον πολύ αλάτι
- να αποφεύγει τα τηγανητά και τις τροφές που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά (π.χ. κόκκινα κρέατα, σοκολάτες, βούτυρο, γάλα πλήρες σε λιπαρά) κτλ.
- να κινείται τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, σχεδόν καθημερινά
- να μην καπνίζει.
www.iatronet.gr