Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Trekking

Η χαρά της πεζοπορίας!
Η πεζοπορία είναι µια εξαιρετική άσκηση, ενώ συµβάλλει και στην… αποσυµπίεση
από την ένταση της καθηµερινότητας και λειτουργεί προληπτικά απέναντι σε πολλές ασθένειες. Θέλετε και άλλα;
Ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής
Το περπάτηµα στην εξοχή (trekking) δεν είναι µόνο µία πολύ καλή µορφή γυµναστικής αλλά λειτουργεί και ως αντικαταθλιπτικό, αφού η επαφή µε τη φύση, ο καθαρός αέρας, ο ανοιχτός ορίζοντας και η φυσική άσκηση επιδρούν θετικά στην έκκριση των λεγόµενων ορµονών της χαράς, των ενδορφινών. Στα «συν» της πεζοπορίας είναι και το ότι µπορούµε να την κάνουµε µόνοι µας αλλά και µε συντροφιά, καθώς ενδείκνυται για ζευγάρια και µεγάλες παρέες. Έτσι αποτελεί έναν εναλλακτικό, οικονοµικό και υγιεινό τρόπο άσκησης αλλά και ψυχαγωγίας που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους προσφέρει πολύτιµη ψυχοσυναισθηµατική συµπαράσταση.
3 λόγοι για να πούµε «ναι» στο trekking
• Βελτιώνει την αντοχή και το καρδιαναπνευστικό σύστηµα, ενώ τονώνει τους µυς και τα οστά.

• Γυµνάζει αρµονικά τα πόδια και την κοιλιά. Όταν όµως κάνουµε πιο απαιτητική πεζοπορία (π.χ. σε έδαφος µε κλίση) και χρησιµοποιούµε τα ειδικά µπαστούνια, συµµετέχουν στην άσκηση και τα χέρια και τονώνεται περισσότερο ο κορµός µε αποτέλεσµα να ωφελείται όλο το σώµα.
• ∆εν χρειάζεται να κάνουµε προθέρµανση για να ξεκινήσουµε, αρκεί να ανεβάσουµε σταδιακά το ρυθµό της κίνησής µας (είναι όµως καλό να κάνουµε µερικές απλές διατάσεις των µυών των ποδιών όταν τελειώσουµε για να µην πιαστούµε).
Όλοι µπορούν να το κάνουν
Το βάδισµα είναι ιδανική άσκηση για όλους, ακόµα και για ανθρώπους που δεν έχουν γυµναστεί ποτέ, αφού µπορούµε να προσαρµόσουµε την έντασή του (ταχύτητα, ρυθµός, κλίση εδάφους, διαδροµή και περιοχή) ανάλογα µε τη φυσική µας κατάσταση. Επιπλέον, το µεγάλο του «συν» είναι ότι δεν έχει περιορισµούς ως προς το φύλο ή την ηλικία. Πρέπει ωστόσο να προηγηθεί ιατρικός έλεγχος και να δοθούν ειδικές οδηγίες σε ασθενείς µε ιστορικό αναπνευστικής πνευµονοπάθειας, στεφανιαία νόσο, υπέρταση ή σε άτοµα µε προδιαθεσικούς παράγοντες για τα παραπάνω.
Βρείτε το ρυθµό σας
Η πεζοπορία µπορεί να ωφελήσει και τη σιλουέτα µας, αρκεί να έχουµε σύστηµα. Αν λοιπόν θέλουµε να χάσουµε βάρος, θα πρέπει να περπατάµε 3-5 φορές την εβδοµάδα από 20 λεπτά και πάνω κάθε φορά. Ο ρυθµός έχει µεγάλη σηµασία. Πρέπει να είναι αρκετά έντονος αλλά για να κάψουµε λίπος χρειάζεται να διατηρούµε την ένταση σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να µην λαχανιάζουµε.

Ο απαραίτητος εξοπλισµός
Ορειβατικά µποτάκια
Τα µποτάκια είναι προτιµότερα από τα αθλητικά παπούτσια επειδή στηρίζουν τον αστράγαλο, ειδικά αν σκοπεύουµε να περπατήσουµε σε ορεινό µονοπάτι ή σε δάσος.
Μάλλινες κάλτσες
Ακόµη και την άνοιξη στο βουνό, ειδικά στα σκιερά µέρη, κάνει κρύο, οπότε είναι άκρως απαραίτητες.

Έξτρα κάλτσες και ρούχα
Αν υπάρχει περίπτωση βροχής ή σκοπεύουµε να περπατήσουµε δίπλα σε ποτάµι ή καταρράκτη, πρέπει να έχουµε µαζί µας ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες και ρούχα για να αλλάξουµε σε περίπτωση που βραχούµε (επίσης βάζουµε πάντα τα ρούχα µας σε πλαστικές σακούλες µέσα στο σακίδιο πλάτης ώστε να µην βραχούν).
Επιπλέον…
• Γάντια και σκούφος.
• Μπουφάν ή ζακέτα φλις, αδιάβροχο παντελόνι και πανωφόρι.
• Ένα παγούρι µε νερό, σταφίδες, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς για γρήγορη ενέργεια.
Τα οφέλη στην υγεία µας
• Το trekking βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή το γλυκαιµικό έλεγχο σε ασθενείς µε διαβήτη τύπου ΙΙ.
• Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
• Μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ βελτιώνει την «καλή» χοληστερίνη.
• Μειώνει το ενδεχόµενο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήµατα.
• Έχει αποδειχτεί πως έχει θετική επίδραση στην οστεοαρθρίτιδα και την παχυσαρκία.
• Θεωρείται συµπληρωµατική θεραπεία στην οστεοπόρωση.
Αν κατά την πεζοπορία δεν µας συνοδεύει ειδικός του trekking, καλό είναι να έχουµε GPS ή έναν ορειβατικό χάρτη της περιοχής.
Μονοπάτια
Στην Αθήνα…

Αν µένετε στην Αθήνα, ανακαλύψτε για ηµερήσιες εκδροµές τον Υµηττό, όπου θα βρείτε πολλά µονοπάτια µε καλή σήµανση, αλλά και την Πάρνηθα. Επικοινωνήστε µε τις εταιρείες που διοργανώνουν πεζοπορίες εκεί και µάθετε πότε είναι η επόµενη βραδινή πορεία κάτω απ’ το φως της πανσελήνου! Επίσης, περπατήστε στο ανακαινισµένο Πεδίο του Άρεως, στα δροµάκια του Εθνικού Κήπου, στου Φιλοπάππου, στο Πάρκο Στρατού στο Γουδή, στο Άλσος της Νέας Σµύρνης, κατά µήκος της Παραλιακής στο Φάληρο και στα νότια προάστια.
…και εκτός
Συνδυάστε την πεζοπορία µε µια ωραία εκδροµή. Αν θέλετε µερικές ιδέες για… προθέρµανση, τα Τσίντζινα είναι ένα υπέροχο χωριό του Πάρνωνα που προσφέρεται για πεζοπορικές εκδροµές. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Βυτίνας και της ∆ηµητσάνας. Στην Εύβοια περπατήστε στην περιοχή της Στενής ή στον Άγιο Γιάννη τον Ρώσο, όπου υπάρχει ένα µικρό αλλά όµορφο φαράγγι που µπορείτε να διασχίσετε. Τέλος, πολλά νησιά παρουσιάζουν ιδιαίτερο πεζοπορικό ενδιαφέρον. Ανάµεσά τους η Τήνος, η Άνδρος, η Σαντορίνη, η Σάµος και η Κρήτη.
www.formanet.gr