Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Aνάφη: η αγνή ομορφιά της απλότητας

Στην περίπτωση της Ανάφης, η άποψη «όσο πιο απλό, τόσο πιο όμορφο», δεν αποτελεί κλισέ αλλά πραγματικότητα. Είναι ένα μικρό, φιλόξενο κυκλαδονήσι με άγρια ομορφιά, ηρεμία και παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά.
Αν ο τουρισμός, η πολυκοσμία και οι κοσμικές διακοπές δεν είναι του στυλ σας, αν αναζητάτε ένα μέρος ήρεμο για να περάσετε τις διακοπές σας, που όμως διατηρεί τη γραφικότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα των Κυκλάδων, τότε μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε την Ανάφη!

Στην εσχατιά των Κυκλάδων, ζυμωμένη στον ήλιο του Αιγαίου και την αρμύρα της θάλασσας, η Ανάφη παραμένει ένα νησί μακριά από τους ρυθμούς της σύγχρονης ανάπτυξης. Eκεί η ζωή είναι διαφορετική και η μαγεία της είναι πώς οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες, μαθαίνουν να αρκούνται σε λίγα, αλλά καλά. Η Ανάφη βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης ( http://bit.ly/r2uu2q ), με την οποία και αποτελούν τα νοτιοανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων και έχει μόλις περίπου 280 κατοίκους.
Στην Ανάφη, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος, να ξέρει τι θέλει και τότε, το σίγουρο είναι ότι θα το βρει εκεί. Μιλάμε για χαλάρωση, ηρεμία, άγρια φύση, καλό παραδοσιακό φαγητό και φυσικά πεντακάθαρες θάλασσες και χρυσαφένιες αμμουδιές. Στο νησί δεν υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα, πέρα από κάποια βασικά, όπως δύο παντοπωλεία, αρτοποιείο, ελάχιστα μικρά μαγαζιά με σουβενίρ και ταβέρνες και καφέ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, εκεί όπου θα πιείτε τον καφέ σας το πρωί, να πάτε και για φαγητό το μεσημέρι ή για ποτό και μουσική το βράδυ. Κι αν αυτό σε κάποιους μπορεί να φαίνεται «κουραστικό», για άλλους αποτελεί ξεγνοιασιά και χαλάρωση. Κι αν για κάποιους η Ανάφη βρίσκεται στη… σκιά της Σαντορίνης, για κάποιους άλλους αποτελεί κρυφό παράδεισο για διακοπές και όχι μόνο.
Η πρώτη γνωριμία με το νησί γίνεται μέσω του λιμανιού του Άι Νικόλα, που υποδέχεται τους επισκέπτες, δείχνοντας το δρόμο για τη Χώρα, το μοναδικό οργανωμένο οικισμό, που απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, σε υψόμετρο 260 μέτρων.
Με ανοιχτό ορίζοντα στο Κρητικό πέλαγος, η Χώρα προσφέρει εντυπωσιακή θέα από πολλά σημεία της, με μπαλκόνια και αυλές που μοιάζουν να «κρέμονται» πάνω από τη θάλασσα, ενώ από εκεί ξεκινούν πολλές εξορμήσεις προς τις «κρυφές» και φανερές εξοχές του νησιού. Η Χώρα διαφοροποιείται ανάμεσα σ’ εκείνες των υπόλοιπων Κυκλάδων, εξαιτίας των πολυάριθμων, θολωτών, μονόχωρων σπιτιών της, που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον οικισμό. Στενά, γραφικά σοκάκια διαπερνούν κάθε γωνιά του και οδηγούν στο ενετικό Κάστρο, τον αρχικό πυρήνα και καρδιά του χωριού. Φυσικά, ως παραδοσιακός οικισμός, η Χώρα δεν είναι προσπελάσιμη από τροχοφόρα.
Μαγευτικές, ήρεμες παραλίες
Η Ανάφη χαρακτηρίζεται από όμορφες αμμουδερές κυρίως παραλίες, μη οργανωμένες, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Ξεκινώντας από το λιμάνι και κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής, βρίσκεται το Κλεισίδι, με μια εξαιρετική αμμουδιά και δυνατότητες διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πιο δίπλα βρίσκεται το Κατσούνι, η Φλαμουρού (συνδέονται με μονοπάτι από το Κλεισίδι) και ο Μικρός Ρούκουνας, μικρά ησυχαστήρια με ψιλή ξανθή άμμο και διάφανα νερά.
Η παραλία του μεγάλου Ρούκουνα, είναι η δημοφιλέστερη αμμώδης παραλία του νησιού, μήκους περίπου 400 μέτρων και αποτελεί την κατάληξη ενός ρέματος που σχηματίζει μικρό κάμπο με ελιές και φραγκοσυκιές. Στην περιοχή υπάρχει ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Προχωρώντας νοτιοανατολικά συναντάμε τις μικρές παραλίες Καταλυμάτσα, γνωστή από τα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού, που βρίσκονται σπαρμένα στην περιοχή, Μέγα Ποταμό, που σχηματίζει βαθειά χαράδρα ανάμεσα στο λόφο του Καστελλιού και στον βουνώδη όγκο της Χαλέπας.
Συνεχίζοντας, βρίσκονται οι Άγιοι Ανάργυροι, μια μικρή, πανέμορφη αμμουδιά περιβαλλόμενη από απότομα βράχια, με το ομώνυμο ξωκλήσι να βρίσκεται στην κορυφή του βράχου της, ενώ αμέσως πριν το βράχο του Καλάμου, βρίσκεται ο μικρός όρμος Πρασιές, παλιό επίνειο του Μοναστηριού και τόπος αποβίβασης των προσκυνητών.
Ακολουθούν οι ορμίσκοι του Αγίου Γεωργίου με το ομώνυμο ξωκλήσι και του Συμιακού, στο βορειότερο άκρο του νησιού, ενώ στα δυτικά και νότια, σχηματίζονται διαδοχικά οι βοτσαλωτές ερημικές ακρογιαλιές Καλαγκάθι (χωρίς οδική πρόσβαση), Πράσσα, Βαγιά και Κυπαρίσσι.
Ο επιβλητικός βράχος και τα μονοπάτια
Σημείο κατατεθέν του νησιού και σημαντικό αξιοθέατο, είναι ο βράχος του Καλάμου, στο ανατολικό άκρο του νησιού, του οποίου η θέση και το θέαμα προκαλεί απερίγραπτο δέος στον επισκέπτη. Ο πανύψηλος μονολιθικός αυτός βράχος είναι απρόσιτος από τη θάλασσα και δυσπρόσιτος από την ξηρά. Αποτελεί στο σύνολό του μοναδικό μνημείο της φύσης για το νησί, φιλοξενώντας σπάνια είδη χλωρίδας και παρουσιάζει εντυπωσιακά γεωμορφολογικά στοιχεία.
Στο υψηλότερο σημείο του βράχου βρίσκεται η έρημη σήμερα παλαιά Μονή της Καλαμιώτισσας, ενώ η θέα που αντικρίζει κανείς από εκεί, είναι μοναδική, ιδιαίτερα κατά τη δύση και την ανατολή του ήλιου.
Για να φτάσει κανείς στην κορυφή, χρειάζεται να ακολουθήσει ένα μονοπάτι για περίπου μιάμιση ώρα με αφετηρία τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Πολλοί πεζοπόροι μάλιστα, επιλέγουν να διανυκτερεύσουν με υπνόσακους, στον περίβολο του παλιού μοναστηριού.
Εκτός από το μονοπάτι για τον Κάλαμο, στην Ανάφη υπάρχουν επίσης ακόμη 4 διαδρομές συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων, που δίνουν στον περιηγητή τη δυνατότητα να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές της αναφιώτικης υπαίθρου με ιστορική, πολιτιστική ή περιβαλλοντική σημασία.
Πώς θα πάτε:
Η Ανάφη συνδέεται με τον Πειραιά, με συμβατικά πλοία, 3 φορές την εβδομάδα και το ταξίδι διαρκεί 9-13 ώρες. Επίσης συνδέεται με τη Σαντορίνη, σχεδόν καθημερινά με τοπικά δρομολόγια, σε περίπου 1.30 ώρα και 2-4 φορές κάθε εβδομάδα με τα νησιά: Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Νάξος, Πάρος, Μύκονος, Σύρος, Κύθνος και Κέα.
Πού θα μείνετε:
Επιλέξτε από τα καταλύματα του καταλόγου της επίσημης ιστοσελίδας του νησιού: www.anafi.gr/accomod.html .
Πού θα φάτε:
Επιλέξτε από τις επιχειρήσεις του καταλόγου της επίσημης ιστοσελίδας του νησιού ( www.anafi.gr/accomod2.html ) ή κάντε επιτόπια έρευνα।
www.clickatlife.gr