Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι ένα ρομπότ εκτελεί λειτουργίες για τις οποίες δεν έχει …προγραμματιστεί!



Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν το …έξυπνο ρομπότ, το οποίο χρησιμοποιεί την εμπειρία του παρελθόντος και τις γνώσεις του για να εκτιμήσει όσο δυνατόν καλύτερα μια κατάσταση και ανάλογα να προχωρήσει!

Αρχικά δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει απλές εργασίες, όπως να μαζέψει ποτήρια με νερό και να βάλει πάγο μέσα σε αυτά. Όμως η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι όπως ένα παιδί μαθαίνει περισσότερες δεξιότητες, έτσι μπορεί να γίνει και με ρομπότ!
Στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube, φαίνεται το ρομπότ να βάζει ένα φλιτζάνι με νερό από το μπουκάλι, πρόκειται για οδηγίες τις οποίες έχει προγραμματιστεί!

Στη συνέχεια το ρομπότ στάθηκε και σκέφτηκε τι πρέπει να κάνει και χωρίς να του έχει δώσει κάποιος οδηγίες έβαλε πάγο στο φλιτζάνι.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ρομπότ δεν είχε την υποχρέωση να βάλει το παγάκι στο κύπελλο, ήταν καθαρά …δική του απόφαση!

«Αυτή η μικρή επίδειξη αντιπροσωπεύει ένα άλμα της τεχνολογίας στην ρομποτική και τον προγραμματισμό» δήλωσε μέλος της ερευνητικής ομάδας Bob Yirka.

Η τεχνολογία SOINN με την οποία λειτουργεί η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, επιτρέπειστο ρομπότ να συνδεθεί στο Internet και να ζητήσει από άλλα ρομπότ βοήθεια.