Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 12ΜΗΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ


Άλλη μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος άνδρα που κακοποιούσε ζώα, είχαμε αυτές της μέρες. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο  Αριδαίας Πέλλας στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 καταδίκασε τον Κ.Π. κάτοικο Υδραίας Αριδαίας σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή και με χρηματικό πρόστιμο 1.050 ευρώ, επειδή πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Μάρτιο του 2010 έναν σκύλο.
Μάρτυρας του συμβάντος ήταν μια γειτόνισσα του δράστη, η Ε.Ε. επίσης κάτοικος Υδραίας, η οποία ζήτησε τη συνδρομή της...
Χριστίνας Βασδόκα, που είναι πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αριδαίας Πέλλας «Η Ελπίδα», προκειμένου να καταγγείλει αυτά που είδε. Της περιέγραψε ότι είδε τον Κ.Π. να παίρνει το όπλο του, να πυροβολεί και να τραυματίζει ένα αδέσποτο ζώο. Δύο εβδομάδες πριν από αυτό το έγκλημα, η ίδια κυρία τον είδε να σέρνει πίσω από το αυτοκίνητο του, έναν σκύλο νεκρό, προς άγνωστη κατεύθυνση. Όπως είπε η μάρτυρας τότε δεν μίλησε, μετά από παράκληση του αδελφού της για «να μην μπλέξει».

Επειδή δεν άντεξε τις αυθαιρεσίες του γείτονας της τελικά αποφάσισε να τον καταγγείλει στις αρχές. Με τη βοήθεια της κα Βασδόκα πήγε στην Αστυνομία και έκανε την καταγγελία σε βάρος του. Ο εισαγγελέας αποφάσισε να σχηματίσει φάκελο και να προωθήσει την υπόθεση στο δικαστήριο, όπως ο νόμος ορίζει.
Ο δράστης βέβαια δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο την ημέρα της δίκης του. Εμφανίστηκε όμως για να τον υπερασπιστεί ένας... μάρτυρας, ο οποίος είπε ότι ο σκύλος «του έτρωγε τις κότες». Και έτσι «πήρε τον νόμο στα χέρια του». Ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν χρησιμοποίησε το όπλο του αλλά... δυναμιτάκια, απ' αυτά που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί, για να εκπαιδεύουν τον σκύλο τους, ώστε μην φοβάται τον κρότο του πυροβολισμού.
Ο εισαγγελέας μεταξύ άλλων ρώτησε τον μάρτυρα αν γνωρίζει, το αν ο κατηγορούμενος αποτάνθηκε στον δήμο, εφόσον είχε πρόβλημα με τον σκύλο, και αν έμαθε, το αν ο δήμος είχε κάποια αρμόδια υπηρεσία. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δε γνωρίζει τίποτα από αυτά. Ο εισαγγελέας συνέχισε τις ερωτήσεις για το που είχε τις κότες του ο κατηγορούμενος, αν είχε περίφραξη στο κοτέτσι, για τις προστατέψει. Ο μάρτυρας τη μια ισχυρίστηκε ότι το κοτέτσι δεν είχε περίφραξη και στη συνέχεια συμπλήρωσε, ότι είχε μόνο από τη μια πλευρά!
Τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου – αφήνοντας άναυδους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία – απευθυνόμενη στον μάρτυρα είπε «Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω! Τα ζώα, κύριέ μου, έχουν πιο πολύ μυαλό από τους ανθρώπους». Ο συνήγορος υπεράσπισης του δράστη απευθυνόμενος προς την κα Βασδόκα την ρώτησε: «Θεωρείτε ότι ένας άνθρωπος, που ο ίδιος έχει ζώα, θα μπορούσε να κάνει κακό σε κάποιο άλλο ζώο;» Και εκείνη του απάντησε φυσικά «ναι».
«Γιατί το λέτε αυτό;» την ρώτησε έκπληκτος ο δικηγόρος του κατηγορούμενου; «Γιατί όποιος έχει ζώα δεν σημαίνει ότι έχει και φιλοζωικά αισθήματα. Γιατί κάποιοι τα έχουν σαν εργαλεία χωρίς να ενδιαφέρονται γι’ αυτά και πόσο μάλλον για τα αδέσποτα, που υποτίθεται τους ενοχλούν» τόνισε η κα Βασδόκα. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε την πρόεδρο του φιλοζωικού αν βρέθηκε το πρώτο ή το δεύτερο ζώο. Εκείνη της απάντησε ότι οι δράστες φροντίζουν, να τα θάψουν ή τα πετάνε σε μέρος, που συνήθως δεν εντοπίζονται εύκολα.
Όταν δε ένα ζώο τραυματίζεται και στη συνέχεια εξαφανίζεται, αυτό συμβαίνει γιατί ο πόνος του δημιουργεί πανικό και συνήθως απομονώνονται κάπου μέχρι να πεθάνουν, αν τα τραύματα είναι σοβαρά. Ο δράστης καταδικάστηκε για πλήθος αδικημάτων μεταξύ των οποίων για βασανισμό ζώου και για παράνομη οπλοχρησία. Όπως έγινε γνωστό και αυτός ο δράστης είναι κυνηγός και έχει στη κατοχή του περίπου δέκα κυνηγόσκυλα!
Φωτό: Αρχείου