Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ;;;


Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε «Ελευθεροτυπία» και «Κυριακάτικη» που συμμετείχαν, χθες Τρίτη, στη Συνέλευση καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί 53 ημέρες χωρίς καμμία δέσμευση από την εργοδοσία ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών αλλά και όσων εργάζονται στην Φωτοεκδοτική.

Το ψήφισμα
Σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα:
-Να προχωρήσουν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

-Να εξουσιοδοτήσουν τα συνδικαλιστικά τους σωματεία να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τους συναδέλφους που αμείβονται με ΔΠΥ και τους υπαλλήλους, που ενώ έχουν προσληφθεί με υπαλληλική σχέση πληρώνονται ως εργάτες.
Επίσης αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία:
-Να ζητήσουν από τη διοίκηση να σταματήσει τις συναινετικές απολύσεις.
-Να ζητήσουν από την διεύθυνση της “Ε” να δημοσιευθούν τα παραπάνω στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Λεφτά υπάρχουν… για εθελούσια έξοδο
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχαν δώσει οι εργαζόμενοι στη διοίκηση. Η Εργασιακή Επιτροπή (κκ.Τριάντης, Τρίμης κ.ά,) ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη ήμερα με τον γενικό διευθυντή Αντώνη Πολυκανδριώτη ο οποίος διεμήνυσε ευθαρσώς ότι ακόμη και να βρεθούν χρήματα, αυτά θα διοχετευθούν για την κάλυψη των αποζημιώσεων όσων θελήσουν να αποχωρήσουν από το Νέο Κόσμο με καθεστώς εθελουσίας εξόδου. Και κατέληξε λέγοντας ότι «όσοι περισσότεροι φύγουν τόσο καλύτερα, ουδείς αναντικατάστατος».
Στη συνέλευση ακούστηκαν πάντως και πιο αγωνιστικές προτάσεις, όπως π.χ. να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας, ή απεργιακές κινητοποιήσεις, να λειτουργήσει αυτόδιαχειριζόμενο μοντέλο με την παραχώρηση του τίτλου της εφημερίδας κ.ά.

Αύξηση ζημιών κατά 40%
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στην εταιρεία Χ.Κ.Τεγόπουλος ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε κατά 31%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010, και δεν ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από πωλήσεις εφημερίδων μειώθηκαν κατά 40% περίπου (13,8 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις κατά 45,5%, μόλις 4,1 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες μετά από φόρους αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι 40% και άγγιξαν τα 14,6 εκατ. ευρώ.