Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ ΦΑΓΟΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ...ΑΥΤΟ ΣΟΥ;;; ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ....

Η φαγούρα των γεννητικών οργάνων είναι ένα συχνό και δυσάρεστο σύμπτωμα. Συνοδεύεται πολλές φορές από κάψιμο. Πόνος και αύξηση των εκκρίσεων μπορεί να συνοδεύουν τον κνησμό.
Το σύμπτωμα σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως αίτιο κακές συνήθειες υγιεινής, που είναι αρκετά διαδεδομένες στον ελληνικό πληθυσμό (π.χ. χρήση ακατάλληλων αντισηπτικών, κακή χρήση ταμπόν).
Παθολογικές και γυναικολογικές παθήσεις που συνδέονται με το σύμπτωμα είναι:


1.  Φλεγμονές από ιούς, μύκητες, παθογόνα
Τα νοσήματα αυτά μπορεί να είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα (π.χ. ιός aids), ενδέχεται όμως να οφείλονται σε τοπικό πολλαπλασιασμό παθογόνων και διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου (π.χ. κολπίτιδα από Candida).

2.  Oρμονική ανεπάρκεια ή ορμονικές διαταραχές
Νοσήματα που συνοδεύονται από ορμονικές ανεπάρκειες προκαλούν κνησμό γεννητικών οργάνων. H μείωση  των γυναικείων ορμονών μετά την εμμηνόπαυση προκαλεί φυσιολογικώς ατροφία κολπικού επιθηλίου και συχνά επεισόδια κνησμού.

3.  Δερματίτιδα και τοπικός ερεθισμός
Δερματίτιδα από υλικό εσωρούχων  και τοπικοί ερεθισμοί από προφυλακτικά και σπερματοκτόνα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

4.  Συστηματικά νοσήματα
Ο διαβήτης, οι αλλεργίες, το σύνδρομο BECHET είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση λαιμού, αρθρώσεων, διερεύνηση διογκωμένων αδένων) είναι σημαντικά για να διαπιστωθεί εάν ο κνησμός έχει αναπτυχθεί σε έδαφος κακών συνηθειών υγιεινής, συστηματικού νοσήματος ή αμιγώς γυναικολογικού προβλήματος.

Η σωστή παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κνησμού που υποτροπιάζει. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
fe-mail.gr