Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

«Πρωτάκια», τα ευαίσθητα

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας που φέρνει μια γλυκιά μελαγχολία, γιατί ποιος δεν θυμάται την μπερδεμένη αναμονή που είχαμε ως παιδιά για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Από τη μία ανυπομονησία να δούμε τους φίλους μας και να περιγράψουμε πως περάσαμε και από την άλλη στεναχώρια που οι ξένοιαστες μέρες του καλοκαιριού θα αντικατασταθούν με ώρες διαβάσματος. Όσα χρόνια να περάσουν η επιστροφή από τις διακοπές ακόμα κι αν είναι πλέον στο γραφείο, έχει μια παιδική μυρωδιά από εκείνες τις πρώτες μέρες στο σχολείο.

Αυτή η εισαγωγή είναι για να σας επισημάνω την σημασία της προσαρμογής που όλοι χρειαζόμαστε και που είναι εξίσου σημαντική για τα παιδάκια που περνάνε για πρώτη φορά την πόρτα του σχολείου ή του παιδικού σταθμού. Είτε λοιπόν πάνε για πρώτη φορά προνήπιο ή νήπιο θα χρειαστούν τον χρόνο τους.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι:
• Μέχρι να ξεκινήσει το σχολείο να τους μιλάτε για το πόσο όμορφο θα είναι σε αυτό το καινούριο μέρος αλλά και πόσα παιδάκια θα είναι εκεί για να παίξει.
• Επενδύστε σε ένα βιβλίο που περιγράφει τις πρώτες μέρες στο σχολείο, ή εάν ήδη αντιδρά το παιδί βρείτε μια ιστορία που μιλάει για παρόμοιο θέμα. Τα παιδιά συχνά επηρεάζονται από τους ήρωες των βιβλίων και ταυτίζονται καλύτερα.
• Όταν φτάσει η μεγάλη μέρα φροντίστε να βάλετε στην τσάντα του το αγαπημένο του πανάκι ή παιχνίδι ώστε να νιώσει ότι υπάρχει κάτι οικείο γύρω του, την ώρα που θα αρχίσει να αγχώνεται.
• Αντιμετωπίστε το κλάμα του με ψυχραιμία. Κάποιες φορές είναι πιο δύσκολο για τον γονιό να αποχωριστεί το παιδί παρά το αντίθετο. Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να έχετε άδεια από την δουλειά γιατί θα χρειαστεί να είσαστε κοντά εάν χρειαστεί να πάρετε νωρίτερα το παιδί.
• Μιλήστε με την δασκάλα για τα πράγματα που κάνουν στην τάξη για να τα επαναλάβετε μαζί του στο σπίτι έτσι θα μπορεί να συμμετέχει πιο εύκολα.
• Το κυριότερο, εξοπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση γιατί η δική σας στάση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ένταξη του παιδιού στο νέο περιβάλλον.
Καλή, πρώτη, σχολική χρονιά!
www.jenny.gr